Meclis'in gündemi bu hafta da yoğun

TBMM'de Diyanet'in yeniden yapılandırılması, diplomasi akademisi, yeni vakıf üniversiteleri ile İlbank'ın kuruluşu görüşülecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, bu hafta, Diyanete 5 bin açıktan atama yapılması ile Dışişleri Bakanlığının yeniden yapılandırılmasının da aralarında bulunduğu bazı tasarıların yasalaşması için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulunda, öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu Tasarısı görüşülecek.

Tasarıya göre, Diyanet İşleri Başkanlığına 2010 yılı içerisinde 5 bin açıktan atama yapılabilecek. Başkanın görev süresi 5 yıl olacak ve en fazla 2 kez atanabilecek.

Hac ve umreye götürdüğü vatandaşlara, taahhüt ettiği hizmeti sunmayan acenteye; kınama, kontenjan kısıtlaması, organizasyondan men etme gibi müeyyideler uygulanacak.

Diyanet işleri uzmanlığı, din işleri yüksek kurulu uzmanlığı, uzman vaiz, başvaiz, uzman imam-hatip, başimam-hatip ve başmüezzin şeklinde kariyer meslek yapılanmasına gidilecek.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, bir başkan ile 8 üyeden oluşacak. Başkan ve üyelerin görev süresi 5 yıl olacak.

Dışişleri yeniden yapılanıyor

Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı da Genel Kurulda görüşülecek tasarılar arasında yer alıyor.

Tasarıya göre, "diplomasi akademisi" oluşturulacak; akademi, personel eğitimi ve hizmetiçi eğitim faaliyetlerini yürütecek. Tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtımla, psikoloji bölümü mezunları da meslek memuru olabilecek.

Bakanlıktaki 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bazı üst unvanları alamamış olan meslek memurları, üst unvan alma haklarını yitirecek.

Yurtdışında görev yapan personel ile eşi ve çocuklarının 2 yıl da bir defa olmak üzere, Türkiye'ye geliş-gidiş masrafları karşılanacak.

Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan personele, değişen oranlarda teşvik ödeneği verilecek, uğradıkları zararlar karşılanacak.

Yeni vakıf üniversiteleri

Genel Kurulda, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesinin de aralarında bulunduğu bazı vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin tasarı ele alınacak.

Buna göre, Yıldırım Beyazıt, Bursa Teknik, İstanbul Medeniyet, İzmir Turgut Reis, Konya, Kayseri Abdullah Gül, Erzurum ve Uluslararası Antalya Üniversiteleri isimleriyle yeni vakıf üniversiteleri kurulacak.

Bilkent Üniversitesinin adı da İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi olacak.

İlbank, illeri kalkındıracak

Anonim şirket statüsünde "İller Bankası Anonim Şirketi" (İLBANK) unvanıyla kalkınma ve yatırım bankası kurulmasına ilişkin tasarının da görüşülmesi planlanıyor.

Banka; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile münhasıran bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılayacak.

İLBANK, proje geliştirecek, danışmanlık hizmeti verecek ve teknik mahiyetteki kentsel projeler ile alt ve üst yapı işlerinin yapılmasına yardımcı olacak, her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevini yerine getirecek.

Banka, yurtiçi ve yurtdışı finansman kuruluşları, para ve sermaye piyasaları ile her türlü fonlardan kaynak sağlayabilecek.

Genel Kurul, 29 haziran salı günü 15.00-24.00, 30 haziran çarşamba ve 1 temmuz perşembe günleri 13.00-24.00, 2 temmuz cuma günü ise 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir