Meclis'in yeni başkanı Şahin

Meclis Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 338 oy alan AK Parti Antalya Milletvekili Şahin, Meclis Başkanı seçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, TBMM'nin 24. başkanı oldu.

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamaya 518 milletvekili katıldı. 338 oy alan AK Parti Antalya Milletvekili Şahin, böylece Meclis Başkanı seçildi. Adaylardan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici 103, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata 66, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise 1 oy aldı. 9 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Şahin, Meclisin yeni başkanı olarak 2 yıl görev yapacak.

Şahin'in özgeçmişi

Şahin, 16 Eylül 1950'de Karabük'ün Ovacık İlçesi Ekincik köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Şahin, bir süre serbest avukatlık yaptı.

İstanbul Fatih Belediye Başkanı olarak da görev yapan Şahin, AK Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Şahin, 20, 21 ve 22. dönemlerde İstanbul'dan, 23. Dönemde ise Antalya'dan milletvekili seçildi.

Mehmet Ali Şahin, 58. ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 60. Hükümette ise Adalet Bakanlığı görevinde bulundu.

Şahin, evli ve 4 çocuk babası.

Meclis Başkanı seçilen Şahin, milletvekillerine teşekkür konuşması

TBMM Genel Kurulunda, 338 oyla Meclis Başkanı seçilen Şahin, milletvekillerine teşekkür konuşması yaptı.

Konuşmasına, "Yüce Meclise Başkan seçerek, şahsıma yüklediğimiz görev, sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum" diye başlayan Şahin, TBMM'nin, dünyada örneği olmayan büyük bir Meclis olduğunu söyledi.

Şahin, millet egemenliğine dayalı bu Meclisin, daha kurulur kurulmaz düzenli bir ordu oluşturduğunu, Kurtuluş Savaşı'nı yönettiğini, dolayısıyla "Gazi bir Meclis" olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"(TBMM) Çağdaş Cumhuriyetimizin, demokrasinin, ulusal egemenliğin en büyük yapıtı, en büyük organıdır. Böyle bir Meclisin sade bir üyesi olabilmek, esasen şereflerin en büyüğüdür. Hal böyleyken, biraz önceki kıymetli oylarınızla omuzlarıma büyük bir sorumluluk yüklediniz. Bunun ağırlığını tüm benliğimde hissediyorum. Siz değerli milletvekili arkadaşlarımın öncelikle şunu bilmelerini istirham ederim; görevde kaldığım süre içinde Meclis Başkanınız olarak, Anayasamız, İçtüzüğümüz ve hukuk kuralları içinde hiçbir peşin hükme kapılmaksızın tam bir tarafsızlıkla Yüce Meclise hizmet etmeye çalışacağımı huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Her alandaki yardım ve destekleriniz, hatta uyarılarınız benim için çok değerli olacaktır. 1 Ekimde başlayacak yeni yasama yılında, Meclisimizin gündemi çok yoğun olacak. Bu yeni yasama yılında demokrasimizi daha da güçlendirecek, halkımızın hizmet beklediği alanlarda yeni düzenlemeler yapacak adımların atılmasında Yüce Meclisimizin çok önemli bir çalışma yapacağına inanıyorum."

Bugün yapılan seçimle TBMM'nin 30. kez başkan seçtiğine dikkati çeken Şahin, daha önce bu görevi yerine getirmiş başkanları şükran ve hayırla yad ettiğini bildirdi. Şahin, şöyle devam etti:

"Özellikle birinden bahsetmezsem konuşmamı eksik yapmış olurum. O da TBMM'nin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. O'nun ecdadımızla, milletimizle birlikte kurduğu Cumhuriyeti daha da yüceltmek, temel ilkeleriyle birlikte daha da geliştirmek, Cumhuriyet kurulurken ortaya konan hedefi, yani çağdaş uygarlığı yakalamak hepimizin, özellikle bu Meclisin en asli görevidir. Bu zamana kadar bu Meclis ve bu Mecliste görev yapanlar, bu uğurda elinden gelen çaba ve gayreti gösterdiler. Bundan sonra da bu hedefi yakalamak ve dolayısıyla ülkemizi çağdaş uygarlığın önüne geçirmek için elimizden gelen ne gayret varsa, onu bundan sonra da ortaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum"

Milletvekillerine de teşekkür eden Şahin, sözlerini, "Artık bu seçim bitmiştir. Bana oy veren, vermeyen tüm milletvekili arkadaşlarım bana artık eşit yakınlıkta ve uzaklıktadır. Dolayısıyla büyük bir tarafsızlıkla Yüce Meclise hizmet edeceğimi bir kez daha ifade ediyorum" diyerek bitirdi.

Mehmet Ali Şahin, bu akşam Berat Kandili olduğunu hatırlattı ve milletvekillerinin kandilini kutladı.

Erdoğan: Parlamentomuz için hayırlı olsun

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'ndan çıkışında gazetecilerin, Şahin'in TBMM Başkanı seçilmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanlığı seçiminin bekledikleri gibi sonuçlandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tahminlerimiz 3. turda seçimin neticeyi verebileceği istikametindeydi. Ben, Mehmet Ali Bey'in, TBMM'de gerek deneyimi, gerek tecrübesi ile faydalı olacağına inanıyorum. Önümüzde yoğun olan Meclis çalışmalarını da başarıyla yöneteceği inancındayım. Herhangi bir tereddütüm yok. Güzel bir süreç oldu. İki gün içerisinde bu işin böyle neticelenmesi bizleri de memnun etti. Parlamentomuz için Türk demokrasisi için hayırlı olsun."