Meclis'te kritik tören

Meclis'in 24'üncü dönemi başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi, 24. Dönem çalışmalarına başladı. Genel Kurula katılan CHP'liler yemin etmezken, BDP'nin desteklediği bağımsızlar ise Meclise gelmedi.

Genel Kurul, saat 15.00'de, en yaşlı üye sıfatıyla Geciçi Başkan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin başkanlığında toplandı.  Geçici Başkanlık Divanına, en genç milletvekilleri İstanbul Milletvekilleri Bilal Macit ile Mehmet Muş katip üye olarak oturdu.

Genel Kurulu açtıktan sonra konuşan Ekşi, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar görev yapan tüm TBMM üyelerini şükranla ve saygıyla, ölenleri ise rahmetle andığını söyledi.

Geçmiş dönemlerde böyle bir ant içme töreni yaşanmadı

Ekşi, geçmiş yasama dönemlerinin hiçbirinde ant içme törenlerinin, milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadığını ifade etti. Bugün 8 milletvekilinin, milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum olduğunu belirten Ekşi, "Böyle bir durumun hem TBMM'nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum" dedi.

Ekşi, bundan 50 yıl önce en genç üye olarak TBMM'nin kutsal çatısı altında görev yaptığını, şimdi ise en yaşlı üye sıfatıyla genel kurulu yönettiğini dile getirdi. Ekşi, 50 yıl önce görev üstlenen kurucu meclisin hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayasasını yaptığını belirterek, "50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor" dedi.

Anayasaya göre Andiçme metnini hatırlatan Ekşi, ilk yemini de kendisi etti.

Genel Kurulda daha sonra milletvekilleri alfabetik sıraya göre Adana ilinden itibaren andiçmeye başladı.

BDP'liler katılmadı

TBMM Genel Kurulu'na katılan CHP'li milletvekilleri yemin etmiyor, BDP'liler ise Meclis'e gelmedi. Genel Kurulda, AK Parti ve MHP milletvekilleri andiçiyor.

TBMM'nin bugünkü Genel Kurulu, katılan milletvekillerinin yeminlerinin bitimine kadar sürecek. Yemin etmeyen milletvekilleri, daha sonra katılacakları ilk birleşimin başında andiçecek.

Cumhurbaşkanı Gül törene katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 24. Dönem andiçme törenini izlemek üzere TBMM'ye geldi.

Meclise gelişinde, eski TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil tarafından askeri törenle karşılanan Gül, tören kıtasını selamladı. Gül, daha sonra, protokol locasındaki yerine geçti.  Nevzat Pakdil'in eşlik ettiği Gül, yaklaşık 1,5 saat kaldığı TBMM'den askeri törenle uğurlandı.

Akkiraz siyah kurdeleyle geldi

CHP İstanbul Milletvekili, sanatçı Sebahat Akkiraz, TBMM Genel Kuruluna, siyah kurdele takarak girdi. CHP'li Akkiraz, 1993'de meydana gelen Sivas olaylarının yıl dönümünün yaklaştığını anımsatarak, Sivas olaylarını unutmamak ve unutturmamak için siyah kurdeleyle Meclise geldiğini söyledi.

Eronat yemin etti

Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinin ardından milletvekili seçilen Oya Eronat da yemin etti.

Anayasaya göre, milletvekillerinin andı şöyle:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Bu konularda ilginizi çekebilir