'Meclis'in onurunu korumalıyız'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaptığı konuşmada "Evet demenin Türkiye'yi nasıl bir felakete sürükleyeceğini hepimizin bilmesi lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de STK temilcileriyle buluşarak 16 Nisan'da oylanacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'Hayır' demesinin gerekçelerini anlattı.

TBMM'ye fesih yetkisi ve cumhurbaşkanı yardımcılarının atama ile işbaşına gelmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"TBMM'nin onurunu korumak zorundayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Meclis'i feshetme yetkisi önerilmiştir. İki genç vekil kürsüye çıkmıştır, 'Atatürk'ün bu ülke için neler yaptığını biliyoruz ama bizi buraya getiren milletin kendisidir. Gazi de olsa Meclis'i feshedemez' demişlerdir. Şimdi bu yetki veriliyor. 'Evet' demenin Türkiye'yi nasıl bir felakete sürükleyeceğini hepimizin bilmesi lazım. Cumhurbaşkanının kaç yardımcısı olacak? Bunu da sorun vatandaşa. 50 mi olacak, 500 mü olacak, 10 bin mi olacak, bilmiyoruz. Afganistan'da iki yardımcı var, seçimle geliyorlar. Peki devasa bir Türkiye Cumhuriyeti'nde başkan yardımcılarının sayısı ne olacak ve hiçbirinin seçimle gelmemesi içinize siniyor mu?"

"Asıl çiftbaşlılık değişiklik geçerse olacak"

"Değişiklik geçerse devletin yapısı ve işleyişi ile ilgili tek yetkili organ başkan olacak" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Düşünün ve öyle sandığa gidin. Bu kadar tehlikeli bir sonuç olmamalı. Demokrasiyi güçlendirmeliyiz. Çiftbaşlılık diyorlar. Kim çiftbaşlı? İki cumhurbaşkanı mı var? Hayır. Değişiklik geçerse asıl çiftbaşlılık o zaman olacak. Başkan hem cumhurbaşkanı hem partisinin başkanı olacak"

Size kim engel oldu?

Valilere "Tarafsızlığınızı koruyun. Vatandaşı şöyle ya da böyle oy kullanmaya zorlamayın" diye seslenen Kılıçdaroğlu, "Madem ki bu ülkenin hayrı için iyi bir değişiklik getiriyorlar da niye bunu anlatmıyorlar, 'Hayır' diyenlere 'terörist' diyorlar? Neden bunu anlatmıyorlar? İster 'Evet' oyu kullansın, ister 'Hayır' oyu kullansın 80 milyon vatandaşın başımın üstünde yeri var. Bu değişiklik geçerse terör bitecek. 15 yıldır iktidarsanız, birisi sizin elinizden mi tuttu. Milletin önünde bunu söyleyemiyorlar, kapı ardından söylüyorlar. Kabul görürse ekonomide istikrar olacakmış. 15 yıldır siz yönetiyorsunuz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir
chp