Meksika, Rusya ve Tayland altın rezervlerini artırdı

Uluslararası piyasada altının ons fiyatındaki artışa rağmen üç ülke toplam 6 milyar dolarlık altın satın alarak altın satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının yükselmesine bağlı olarak Meksika, Rusya ve Tayland altın rezervlerini artırdı. Bu üç ülke son aylarda yaklaşık 6 milyar dolar tutarındaki altını rezervlerine ekledi.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) verilerine göre, Meksika Merkez Bankası ocak ve mart ayları arasında 93,3 ton altın satın alarak, ocak ayı sonunda 6,84 ton olan altın rezervlerini 100.14 tona çıkardı. Meksika'nın satın aldığı altın miktarı, yıllık altın üretiminin yüzde 3,5'ine denk geliyor.

Meksika Merkez Bankası yaptığı açıklamada, 99,3 ton altın satın alınmasının bankanın olağan yatırım faaliyetleri kapsamında olduğunu ve altının, Meksika'nın uluslararası rezervlerinin yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geldiğini bildirdi. Açıklamada, ''Bu satın almalar, yatırım ve çeşitlendirmeyle ilgili olarak kurumun izlediği olağan politikanın bir parçasıdır'' denildi.

Bu arada Rusya, mart ayında 18,8 ton altın satın alarak altın rezervlerini 811,1 tona ve Tayland da aynı ayda 9,3 ton altın satın alarak altın rezervlerini 108,9 tona çıkardı.

2009 yılının sonundan bu yana aralarında Hindistan, Sri Lanka, Morityus Cumhuriyeti ve Bangladeş gibi ülkeler altın satın alıyor. Hindistan, son zamanlarda IMF'den 200 ton altın satın almıştı.

ABD, 8 bin 133 ton ile dünyada en fazla altın rezervine sahip ülke. Çin ise bin 54 ton ile altıncı sırada yer alıyor.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, devletlerin ve IMF gibi resmi kurumların altın rezervleri nisan ayı itibariyle 30 bin 523 tona ulaşmış durumda.

Altının ons fiyatı, ABD dolarının değerinin önemli para birimleri karşısında değer kaybetmesi, Avrupa'daki borç krizinin yarattığı kaygılar ve Ortadoğu'daki istikrarsızlık nedeniyle bu yıl şimdiye kadar yüzde 11 değer kazandı.

Altının ons fiyatı 2 Mayıs'ta 1.577,57 dolarla rekor seviyelere tırmanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir