Memurun gözü enflasyonda

Haziran ayında tüketici fiyatları sabit kalsa bile, yüzde 1,67 oranında enflasyon farkı alınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emekli maaşlarına, Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre ay başında ek zam yapılması gündemde.

Maaşlara enflasyon farkında gözler, bu ayın enflasyon oranına çevrildi. Haziran ayında tüketici fiyatları sabit kalsa bile, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 1,67 oranında enflasyon farkı alacak.

Bu ay tüketici fiyatlarının yüzde 0,5 oranında artması halinde ise ek zam oranı yüzde 2,14'e yükselecek.

Geçen ay olduğu gibi Haziran'da da fiyatların gerilemesi ve örneğin aylık enflasyonun eksi 0,5 olarak tespiti durumunda da memura enflasyon farkı verilecek. Bu durumda ek zam oranı, yüzde 1,12'ye düşecek.

Memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına enflasyon farkında limit eksi 1,63 olacak. Haziran ayında fiyatların 1,63'den daha az oranda gerilemesi, enflasyon zammını da beraberinde getirecek. Fiyatlar, yüzde 1,63 ya da daha fazla oranda düşüş gösterirse, bu defa enflasyon farkına ihtiyaç kalmayacak.

Bu arada Bütçe Kanunu uyarınca maaşlara 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yılın ikinci yarısı için yüzde 2,5 oranında zam yapılacak. Devlet memurları ve sözleşmeliler, 15 Temmuz'da zamlı maaş alacak. Kamu personeline 14 günlük de zam farkı ödenecek. Yüzde 2,5'luk zamdan memur emeklileri de yararlanacak.

Maaşlara enflasyon farkı verilmesi durumunda, önce Haziran maaşlarına bu fark eklenecek, daha sonra buna yüzde 2,5'luk ikinci yarı zammı ilave edilecek. Enflasyon farkı gerekmezse, bu defa maaşlar doğrudan yüzde 2,5 oranında artacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir