MENA borsaları, Paris'te fikir alışverişi yapıyor

İMKB ve SPK'nın OECD ile ortak düzenlediği "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Borsalar ve Kurumsal Yönetim Projesi" açılış toplantısı Paris'te başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), Arap ülkelerini içeren Ortadoğu ve Kuzey Afrika (Middle East and North Africa - MENA) Yatırım Programı kapsamında, bölge ülkelerinde yatırımcıların korunması ve kamunun aydınlatılmasında borsaların rolünün artırılması için Türkiye'deki Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın işbirliğiyle düzenlediği, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Borsalar ve Kurumsal Yönetim Projesi"nin açılış toplantısı Paris'te yapıldı.

14 Arap ülkesinden borsa ve SPK'ların üst düzey yöneticileri ile OECD üyesi ülkelerin ve çok sayıda uluslararası organizasyonun temsilcilerinin katıldığı toplantı, OECD Genel Sekreter Yardımcısı Aart de Geus, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ve Dünya Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri Thomas Krantz'ın konuşmalarıyla açıldı.

Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu OECD'nin 50. kuruluş yılında hem Sermaye Piyasası Kurulu'nun bölge ülkeleri ile olan yakın ilişkileri hem de OECD ile kurumsal yönetim alanındaki köklü işbirliği çerçevesinde SPK, bu önemli bölgesel projeye destek veriyor.

Bölge borsalarının etkisi artırılacak

OECD tarafından yayınlanan ve dünyada 100'e yakın ülkede uygulanan Kurumsal Yönetim İlkeleri, Türkiye'de SPK'nın gözetimdeki tüm halka açık şirketler tarafından uygulanıyor.

Son dönemde Arap ülkelerinde OECD İlkelerinin uygulanması, borsaların geliştirilmesi ve küçük yatırımcıların korunmasına ilişkin çabalar, bu işbirliğinin kurulmasında önemli birer faktör oluşturmakta.

İlgili tüm tarafların yoğun katılımı ile açılışı gerçekleşen projede, dünyada ve bölgede borsaları etkileyen güncel gelişmeler, borsaların kurumsal yönetim uygulamaları, yatırımcıların aydınlatılması ve korunmasında oynadığı rolün nasıl güçlendirilebileceği ve Arap ülkelerindeki uygulamaların incelenmesi ana gündem başlıklarını oluşturuyor.

Ayrıca, yapılacak toplantılar ve çalışma ziyaretleri sonucunda SPK'nın ve İMKB'nin katkıları ile OECD tarafından borsalar ve SPK'lar için geleceğe yönelik önerilerin de yer aldığı kapsamlı bir rapor yayınlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir