Merkel'den bir 'Türkiye' açıklaması daha

Almanya Başbakanı Merkel, AB'nin ekim ayında Türkiye ile müzakereleri sona erdirme ya da askıya almayı görüşeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis'in, genel seçimlerden önce düzenlediği son oturumda yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkilere değindi.

Türkiye'de Alman vatandaşlarının tutuklanmalarının siyasi olduğunu söyleyen Merkel, "Gelişme çok endişe verici. Türkiye, çok hızlı şekilde hukuk ilkelerinden uzaklaşıyor." dedi.

Federal hükümetin bu Almanların serbest bırakılmaları için her türlü çabayı harcadığını belirten Merkel, "Masum olarak hapiste bulunan bu insanların serbest bırakılması için her gün elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu hepimizin isteği. Alman vatandaşlarına yönelik bu davranışlar ve Türkiye'deki genel durum elbette bizleri, Türkiye ile ilişkilerimizi yeniden nasıl düzenleyeceğimiz düşüncesine sevk ediyor." ifadesini kullandı.

Merkel, bu konuda ilk adımları attıklarını da belirterek, şöyle devam etti:

"Estonya dönem başkanlığından durum böyle kaldığı sürece gelecek aylarda Gümrük Birliği'nin genişletilmesi konusunun gündeme konulmamasını istedik. Ayrıca ekim ayında düzenlenecek Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin görüşülmesini önereceğim. Buna görüşmelerin dondurulması ya da sona erdirilmesi konusu da dahil olacak."

Türkiye ile ilişkilerin stratejik ve önemli olduğunu söyleyen Merkel, Almanya'da yaşayan Türklere değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin refahına katkı sağlıyorlar. Onlara sırt çevirmemeliyiz ve gelecekteki gelişmelerle ilgili onlarla da konuşmamız lazım çünkü onlar ülkemizin bir parçası ve bunu onlara anlatmamız lazım. Önümüzde büyük sorumluluk isteyen bir görev var ve elbette bununla ilgileneceğiz." dedi.