Merkez bankalarının altını 560 milyar $ eridi

Altından kaçışla başlayan fiyat düşüşü merkez bankalarının rezervini eritti. Merkez bankalarının elindeki rezervin değeri 1.96 trilyon dolardan 1.4 trilyon dolara indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Dünyadaki işlenmiş altının yaklaşık yüzde 19’una denk gelen 31 bin 694 ton altını rezervinde tutan merkez bankaları, sarı metalde yaşanan sert düşüşlerden önemli bir darbe aldı. Altında geçtiğimiz cuma başlayan sert  dalgalanma ile yatırımcıların ellerinden altına dayalı fonları satması ile Merkez Bankaları rezervleri 560 milyar dolar eridi. 2013 başından bu yana bakıldığında, altına dayalı işlemlerde  37.2 milyar dolarlık düşüş yaşanırken son iki yılın en düşük seviyelerine  gelinmiş oldu. Altına dayalı fonlar 10 Nisan’a kadar olan dönemde 11.2 milyar dolarlık çıkış yaşanırken, 2011’den  beri yaşanan en sert çıkış oldu. Altından çıkan paranın ABD ve küresel hisse senetlerine 21.25 milyar dolar olarak girdiği gözlendi.
 
Üç günlük harekette en sert kayıp 31 bin 694 tonu ellerinde bulunduran merkez bankalarında olurken, 12 yıllık yükseliş trendi ardından en yüksek seviyeler Eylül 2011’de 1.923 dolar ile görülmüştü. Ekonomilerde yaşanan iyileşme, şirket karlarında yaşanan artış ve yavaşlayan enflasyon ile hisse sendi piyasalarına 2.28 trilyon dolarlık giriş yapıldı.
 
Türkiye’nin rezervi 3 milyar dolar eridi
 
Altından kaçıyla başlayan fiyat  düşüşü merkez bankalarının rezervini eritti. Dünya Altın Konseyi’ne göre merkez bankalanının  elindeki rezervin değeri 1.96 trilyon dolardan 1.4 trilyon dolara indi. Böylelikle merkez bankalarının rezervindeki altının değeri 560 milyar dolar kayba uğradı. Altın fiyatlarında geçen haftadan bu yana yaşanan sert düşüş Türkiye’yi de etkiledi. Merkez Bankası’nın 5 Nisan itibariyle rezervlerindeki altınların değeri 21 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Fiyattaki düşüşün ardından altın rezervleri değerinin yaklaşık 18 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Döviz dahil toplam  rezervler 127 milyar dolar ile 5 Nisan’da rekor düzeye çıkmıştı.
 
Altında vadeli işlemler tarafında önceki gün gelen verilerde yüzde 18’lik geri çekilme olduğu
belirtilirken, gelinen seviyeler 1981 yılından beri en kötü seviyeler oldu. Yatırımcıların talebi
büyük ölçüde hisse senedi piyasalarına kaymış durumda. ABD’de S&P 500 endeksi, 12 yılın
dibini gördüğü 2009’dan bu yana iki katına çıktı. Tarih boyunca güvenilir liman
olarak gösterilen altın, son dönemde büyük değer kaybı yaşasa da ülkeler rezervlerinde altına ağırlık vermeyi sürdürüyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının, 2011 yılının Ağustos ayında bin 813 dolara yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, altın fiyatları düşüş trendine girmişti. Uluslararası Altın Konseyi’nin nisan 2013 verilerinden yapılan derlemeye göre, fiyatların 2011 yılının aralık ayında bin 530 dolara gerilemesinin ardından bir süre dalgalı seyreden altın, 2012 yılının eylül ayından bu yana aralıksız düşüşünü sürdürüyor. Piyasalarda söz konusu düşüşün devam edeceği savunulurken, altın, ülkelerin toplam rezervleri içerisinde yüksek pay almayı sürdürüyor.
 
ABD rezervlerinin yüzde 75’i altın
 
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, aynı zamanda 8 bin 133.5 tonla dünyanın en fazla altın rezervine sahip ülkesi. Söz konusu altın miktarı ülkenin toplam rezervlerinin yüzde 75.1’ini oluşturuyor.
 
Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotif ekonomisi Almanya’da da durum farklı değil. Ülke 3 bin 391.3 ton altınla dünyada en çok altın rezervine sahip ikinci ülke. Almanya toplam rezervlerinin yüzde 72.1’ini altın olarak tutuyor. Birliğin diğer büyük ekonomileri Fransa ve İtalya’da altın rezerv oranları ile dikkati çekiyor. İtalya’nın toplam rezervlerinin yüzde 71.3’ü altın. Fransa’da da bu oran yüzde 69.5 düzeyinde bulunuyor. Küresel ekonomik krizle mücadele eden Portekiz, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin toplam rezervleri içerisinde altının payı yüksekliğiyle dikkat çekiyor. AB ülkeleri arasında uluslararası finansal yardım talebinde bulunan ülkelerden Portekiz 382.5 ton altın rezervine sahip. Ülkenin altın rezervinin toplam rezerv içindeki payı yüzde 90 seviyelerinde bulunuyor.
 
Türkiye “altın lig”de 15’inci
 
Türkiye, 127 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşan döviz rezerviyle dikkat çekiyor. Ülke aynı
zamanda sahip olduğu 375,7 ton altınla dünyada en yüksek altın rezervine sahip 15’inci ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin altın rezervlerinin toplam rezerv içerisindeki payı ise yüzde 16 seviyelerinde bulunuyor.