Merkez faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası, politika faizinde ve faiz koridorunda beklendiği gibi bir değişikliğe gitmedi. TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulacak kısmında ise üst sınırlar yükseltildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, yüzde 5.75 olan politika faizinde ve halen yüzde 5-11,5 aralığında olan faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gitmedi. MB, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini açıkladı.

Enflasyonun önümüzdeki dönemde aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceği belirtilen açıklamada, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruşu gerektirdiği belirtildi.

TCMB, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtirken, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini ifade etti.

Munzamda beklenen düzenleme

Zorunlu karşılıklarda ise beklenen düzenleme geldi. Merkez Bankası, TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı beşer puan artırdı.

TCMB'nin son düzenlemesine göre;

*TL yükümlülükler için tesis edilen ZK'ların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 55'ten yüzde 60'a yükseltildi.

*İlave yüzde 5'lik dilim için tesis edilmesi gereken ZK'nın 2 katsayıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilebilecek.

*TL ZK yükümlülüklerinin ilk yüzde 40'lık dilimine denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı 1.1'e yükseltildi.

*Ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde 2.8 milyar TL likidite piyasaya sağlanacak.

*TL yükümlülükler için tesis edilen ZK'ların altın olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.

*İlave yüzde 5'lik dilim için tesis edilmesi gereken ZK'nın 2 rezerv opsiyon katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda altın tesis edilebilecek.

*Mevcut imkan dahilinde TL ZK'lar için 8.3 milyar dolar değerinde 163 ton altın tutuluyor; ek imkan aynı kullanılırsa piyasaya 2.8 milyar TL likidite sağlanacak.

*Yeni uygulama 31 Ağustos yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak, tesis dönemi 14 Eylül'de başlayacak.

Haftalık fonlama tutarı 0.5-7.5 milyar TL olacak

Öte yandan TCMB; yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, bir sonraki PPK toplantısının yapılacağı 18 Eylül tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0.5 milyar TL ile 7.5 milyar TL arasında olacağını açıkladı.

Gösterge faiz gevşedi, dolarda hareket sınırlı kaldı

PPK sonrası ilk tepkide gösterge faiz yüzde 7.86'ya; dolar 1.7950'ye geriledi. Açıklamaların incelenmesi sonrasında gösterge faiz yüzde 7.79'a inerken, dolar 1.7970 lira seviyesinde. İMKB ise 220 puan artışla 64.832 puan seviyesinde yer alıyor.

 

>> Faiz kararına ilişkin açıklama

 

Bu konularda ilginizi çekebilir