Merkez'den 'munzam'a yeni ayar

Faize dokunmayan Merkez Bankası, yabancı para ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Piyasadan 1.4 milyar dolar ve 1.5 milyar TL likidite çekilmiş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Nisan ayı toplantısında faizleri değiştirmezken, zorunlu karşılıklarda artışa gitti.

Merkez Bankası, yabancı para ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını kısa vadeli yükümlülükler için artırdı.

Söz konusu düzenleme 29 Nisan 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 13 Mayıs itibarıyla tesis edilmeye başlanacak. Böylece mevcut verilere göre piyasadan yaklaşık 1.4 milyar dolar ve 1.5 milyar Türk lirası likidite çekilmiş olacak.

Yabancı para zorunlu karşılık oranları;

- Vadesiz ile ihbarlı DTH ve yabancı para özel cari hesaplarında,

- 1 aya kadar vadeli, 3 aya kadar vadeli, 6 aya kadar vadeli ve 1 yıla kadar vadeli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 12,

- 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 11,

- 1 yıla kadar vadeli (1 yıl dâhil) diğer yükümlülüklerde yüzde 12,

- 3 yıla kadar vadeli (3 yıl dâhil) diğer yükümlülüklerde yüzde 11,5,

- 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülüklerde yüzde 11, olarak belirlendi.

Türk lirası zorunlu karşılık oranları;

- Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için yüzde 15’ten yüzde 16’ya,

- 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dâhil) için yüzde 15’ten yüzde 16’ya yükseltilirken, bunların dışında kalan diğer yükümlülükler için sabit tutuldu.

Faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 6,25'de sabit tutulmasına karar verdi.

PPK, borçlanma faiz oranını yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Gecelik borçlanma faizlerini son 5 aydır yüzde 1.50 düzeyinde tutan Kurul, hatırlanacağı üzere 9 ay aradan sonra 2010 Eylül'de gecelik borçlanma faizlerini çeyrek puan aşağı çekerek, yüzde 6.25 olarak açıklamıştı.

Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit bıraktı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir