Merkez'inki soğutulmuş bir önlem

Çağlayan, Merkez Bankası'nın sıcak para ile ilgili aldığı önlem için "Keşke bu tedbirler daha önce alınabilseydi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın sıcak para ile ilgili aldığı önlemi soğutulmuş bir tedbir olarak değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde sıcak parayla ilgili aldığı önlemi değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez Bankası'nın bizim aylardır dile getirdiğimiz bu konuşu yeni anlamış olması, yeni yaklaşması tek cümleyle ifade edecek olursam sıcak paraya biraz soğumuş, biraz soğutulmuş bir önlem olarak değerlendiriyorum. Keşke bu tedbirler daha önce alınmış olsaydı, keşke gündeme getirdiğimiz zaman bazı arkadaşlarımız bazı köşe yazarları, bazı insanlar Zafer Çağlayan neden bu kadar çok Merkez Bankası'na yükleniyor demeden önce bunları yapabilseydik. Ama zannediyorum ki o gün beni Merkez Bankası'na para politikasından dolayı aşırı yüklendiğimi söyleyenlerin mutlaka biraz yüzleri kızaracaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye bu kadar ithalatı getirmeyecekti

Çağlayan aylar önce bu tedbir alınsaydı bu kadar sıkıntıyla karşılaşılmayacağını belirterek, tedbirin daha önce alınsaydı ihracat rakamlarının daha yüksek olacağını kaydetti.

Çağlayan, "Türkiye'ye ithalat bu kadar yapılmayacaktı. Bakın yapılmayacaktı tahminen söylemiyorum, direkt altını çizerek söylüyorum. Türkiye bu kadar ithalatı getirmeyecekti. Aramalı ithalatını yapmayacaktı. Sıcak para beraberinde Türk Lirasını aşırı değerlendirdi. Türk Lirası aşırı değerlenirken ithalatı çok cazip hale getirdi. Çünkü içerdeki sanayici ucuz ithalat karşısında rekabet edemedi. İhracatımı olumsuz etkiledi. Bugün ihracatımız olması gereken rakamın çok üstünde olabilirdi. Maalesef bunu engelledi.

İhracat 110 milyar doları geçti

İhracatı gün be gün izlediğini vurgulayan Bakan Çağlayan 1-22 Aralık arasında ihracatın 8 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. Bu rakamın çok önemli olduğunu dile getiren Çağlayan, "8 milyar dolara yaklaşan ihracat rakamındaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.4" dedi.

Çağlayan 1 Ocak -22 Aralık itibariyle ihracat rakamının 110 milyar doları geçtiğini açıklayarak, "Orta Vadeli Program hedefimiz 111.7 milyar dolar idi. Şu anda hedefe kalan rakamımız 1.6 milyar dolardır. Günde ortalama 400 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bu hesaplamayı koyduğumuz zaman göreceğiz ki benim bir kaç önce söylediğim gibi 112 milyar doları geçeceğiz" dedi.

Cari açığın finansmanında sıkıntı yok

Bir gazetecinin cari açıkla ilgili bir sorusu üzerine Çağlayan, cari açığın her zaman dikkate alınması gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, "Cari açık konusunda en önemli bir yerde bir ülkenin arkasına saklanabileceği bir konu. Öncelikle döviz gelirleri, ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımlardır. Bunlar son derece önem teşkil ediyor. Şu anda cari açığın finansmanı konusunda bir problem gözükmüyor. Yinede gözükmeyeceği çok nettir. Alınmış olan tedbirler bizim cari açığımıza pozitif katkı sağlayacaktır.

Cari açığın azaltılması konusunda pozitif etki. Daha alınabilecek birçok etki var. Cari açık açısından şu anda bir sıkıntı yok ancak bunun azaltılması konusunda ihracat stratejimiz ve girdi tedarik stratejisi konusundaki çalışmalarla bunun artık kalıcı bir şekilde çözülmeli" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir