Mermer ihracatında düşüş bekleniyor

Ortadoğu’daki gelişmeler ve Çin'de inşaat sektöründeki yavaşlamanın Türkiye mermer sektöründe ihracatı yüzde 20 azaltması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmeler ile Çin'deki inşaat sektöründe görülen yavaşlamanın bu yıl Türkiye'den yapılan mermer ihracatını yüzde 20 oranında azaltması bekleniyor.

Türkiye genelinde 2 binden fazla mermer ocağında, küçük ve orta ölçekli 1500 fabrika ve 7 bin 500 atölyede yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan mermercilik sektörü, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmeler ve Çin'deki inşaat sektöründe görülen yavaşlamadan olumsuz etkilendi. Geçen yıl 1,5 milyar dolar mermer ihracatı yapan sektörün, bu ülkelerden yapılan talebin azalmasına bağlı olarak bu yılki ihracatta da yüzde 20 civarında azalma bekleniyor.

Diyarbakır Mermerciler Derneği Başkanı Zeki Tutal, dünya mermer üretiminde önemli bir yere sahip olan Türkiye'nin başta Çin, ABD, Hindistan, İtalya başta olmak üzere 50'yi aşkın ülkeye mermer ihracatı yaptığını söyledi.

Türkiye pazarı için Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkeleri ile Çin'in çok önemli bir pazar olduğunu bildiren Tutal, yaklaşık 6 aydır bu ülkelerden gelen mermer talebinde azalma yaşandığını kaydetti.

Ortadoğu’dan gelen talep azaldı

Tutal, geçen yıl Türkiye'den yapılan mermer ihracatının 1 milyar 500 milyon doları aştığını, ancak talebin azalmasına bağlı olarak bu yılki ihracatta düşüş olacağını dile getirerek, şöyle dedi:

"Mısır, Libya, Lübnan ve Suriye başta olmak üzere siyasi gelişmelerin yaşandığı ülkelerdeki belirsizlik bu ülkelere yaptığımız mermer ihracatımızın azalmasına neden oldu. Çin devleti ise büyümeyi azaltmak ve ekonomiyi soğutmak için bankacılık sektöründeki kredileri azaltma yoluna gitti. Örnek olarak eskiden Çin'deki bankalar konut satışında konut fiyatının tamamına kredi veriyordu. Bu uygulama Çin'de inşaat sektörünü dolaylı olarak da mermer talebini azalttı. Çin ve Ortadoğu ülkelerindeki talebin azalması ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle mermer ihracatında 300 milyon dolar azalma bekliyoruz. Bu da ihracatın yüzde 20'sine eşit oluyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki mermer firmalarının en büyük ihracatlarını bu ülkelerde yapıyordu. Bu nedenle bölgedeki firmaların yaptığı ihracat daha da azalacak. Bölgeden yapılan mermer ihracatı yaklaşık yüzde 40 oranında düşüş görülecek. Diyarbakır'da faaliyette bulunan 25 fabrikadan geçen yıl yaklaşık 110 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmişti. Bu yılki ihracatın 65 milyon dolar civarında olacağı beklentisindeyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir