Mersin Limanı ve başarı
MERSİN'DEN / Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Mersin adına heyecanlı bir gün. İstanbul'da denizcilik sektörünün en önemli isimleri bir arada. Ben de bu heyecana ortak olan isimlerden biriydim. Sektörün en önemli organizasyonlarından Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nin 6'ncısı, Gazetemiz DÜNYA - Perşembe Rotası ve Deniz Haber Ajansı'nın birlikteliğinde düzenlendi. Ve bu organizasyonda Mersin Limanı'nın 'Liman İşletmeciliği' alanında gösterdiği üstün başarı, Altın Çıpa ile taçlandırıldı. Dünya denizciliğinin önde gelen isimlerinin katıldığı gala yemeğinde ödülü Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, Nijerya IMO Temsilcisi Anus Kawu Suleymanie'nin elinden aldı.
Özelleştirilmesinin üzerinden henüz 4 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen MIP'nin, sektörünün Oscarı olarak adlandırılan Altın Çıpa ödülüne layık görülmesi, hem MIP hem de Mersin için oldukça anlamlı.
Oldukça anlamlı diyoruz çünkü Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi Mersin ekonomisine büyük katkı sağlarken kentimize gelen yatırımlara da büyük bir ivme kazandırmıştır. Limanın özelleştirilmesinin ardından lojistik sektörü gelişen ilimizde Lojistik İhtisas OSB kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Uluslararası alanda faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışı merkezli firmalar Mersin'e gelerek yapılanmaya başladı. Çukurova Uluslararası Bölgesel Havaalanı yatırımında ihale aşamasına gelindi.
Limanın ilimize katkıları bununla da bitmiyor. İşsizlik sorunu yaşayan ilimizde MIP yaklaşık 2 bine yakın istihdam yaratıyor. Özelleştirildiği 11 Mayıs 2007 tarihinden bu yana yaklaşık 100 milyon doların üzerinde yatırım yaparak sürekli kendini yeniliyor. Her geçen gün artan işlem hacmi, 1 milyon TEU'nun üzerinde konteyner elleçlemesi ve 8 milyon ton kargo elleçlemesiyle Doğu Akdeniz'in lider limanı olma yolunda.
MIP'nin ileriye yönelik hedefleri arasında 2 milyon 500 bin TEU olan, konteyner dizayn kapasitesini 4.5 milyon TEU'ya çıkartmak ve mega konteyner gemilerine hizmet verebilmek için son teknoloji ekipmanlarını limana kazandırmak yer alıyor. Yatırımlar bununla da sınırlı kalmıyor. Limanda mega konteyner gemilere hizmet verebilmek adına rıhtım derinliği de 14 metreden 16 metreye çıkartılıyor.
7 gün 24 saat aralıksız hizmet veren 110 hektar alan üzerine kurulu Mersin Limanı'nda ayrıca; konteyner, genel kargo, proje kargo, Ro-Ro, ÖTV'siz akaryakıt istasyonu, dökme katı yük, gemiden direkt konteynere kuru dökme yük boşaltımı, dökme sıvı yük, yolcu gemileri, pilotaj, römorkaj ve palamar hizmetleri verilmekte. Limanda ayrıca, kablosuz veri terminalleri sayesinde firmalara eş zamanlı bilgi akışı sağlayan yeni bir terminal işletim sistemi kullanmaktadır. IMO koşullarına uygun olarak ISPS güvenlik sertifikasına sahip olan Mersin Uluslararası Limanı, güvenlik tedbirleri çerçevesinde en ileri teknoloji ile donatılı. Kapalı devre kamera sistemi gece görüşü sağlayan özel kameralar, biometrik parmak izi taraması yapabilen liman giriş sistemi ve profesyonel güvenlik ekibi ile 24 saat liman kapılarında ve sahasında güvenlik sağlanmaktadır.
Dileğimiz Türk denizcilik sektöründe daha büyük başarılara imza atmanızdır.
Daha nice ödüllere MIP…