Mersin ve İskenderun'da sondaj yapacaklar

Enerji Bakanı Yıldız, 2-3 ay içinde KKTC'de kara sondajına başlayacaklarını söylediği toplantıda Akdeniz'le ilgili çalışmaların İskenderun ve Mersin'de de yoğunlaşacağını ve Shell'le TPAO ortaklığında olacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRNE - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iki aya kadar çalışmaların tamamlanarak, Türkiye Petrolleri Anomim Ortaklığı'nın (TPAO) Gazimağusa'da karada petrol ve dogalgaz arama sondajına başlayacağını bildirdi. Akdeniz'le ilgili çalışmaların İskenderun ve Mersin'de de yoğunlaşacağını kaydeden Yıldız "Bunu da ilk defa burada açıklıyorum; İskenderun ve Mersin için de ortaklık çalışmalarına dair duyurumuzu KKTC'den yapmış oluyoruz" dedi.

Bakan Yıldız Girne'de, 2. Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, KKTC'de petrol ve doğal gaz sondaj çalışmasına başlanacak olmasıyla ilgili bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun New York'da Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nı imzalamasıyla başlayan sürecin, 2 Kasım'da Lefkoşa'da "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi"nin imzalanması ile fiili duruma dönüştüğünü belirtti.

Öncelikle, karada Gazimağusa'da sondajın başlatılacağını duyuran Yıldız, şöyle konuştu:

"Zannederim 2 ay içerisinde çalışmalarımız tamamlanır ve biz sondaja başlamış oluruz. Elimizde tabii ki jeolojik veriler var. İlk açacağımız kuyuda, yaklaşık 3 bin metreye ineceğiz ve 3 bin metre içerisinde tabi ki sondaj tamamlanmadan herhangi bir şeyin garantisi olmaz, petrol ve dogalgazın. 'Çıkartık, bulduk' gibi cümlelerin hiç bir geçerliliğinin olmadığını şimdiden söylemeliyim. Biz son derece ciddi bir iş yapıyoruz. Sondaj tamamlandıktan sonra bütün bu bilgiler yine bu tür platformlarda paylaşılır. Ama 'başladı, gaz geldi-petrol gitti' cümlelerinin bu çalışamalar sonuçlanıncaya kadar da herhangi bir geçerliliğinin olmadığını söylemeliyim."

Açılacak kuyunun hem petrol hem doğalgaz amaçlı olacağını bildiren Taner Yıldız, "Denizde açacağımız kuyular için de aslında bu bilgi taşıyacak. Jeolojik açıdan, bizim Gazimağusa'da yapacağımız bu sondajın deniz aramalarımız için de önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

İskenderun ve Mersin'de Shell'le ortaklık

Enerji Bakanı Yıldız, bir soru üzerine Gazimağusa'da yapılacak aramanın Shell'e birlikte yapılmayacağını, TPAO'nun yapacağını, TPAO'nun Türkiye'de buna benzer, yaklaşık 1100 tane kuyusu olduğunu belirterek, Shell'le yapılacak çalışmanın ise; Antalya açıklarında yapılacak derin deniz aramacılığıyla ilgili, dünyadaki seçkin deniz aramalarından biri olacağını söyledi.

Bununla yetinmeyeceklerini, Akdeniz'le ilgili çalışmaların İskenderun ve Mersin'de de yoğunlaşacağını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunu da ilk defa burada açıklıyorum; İskenderun ve Mersin için de ortaklık çalışmalarına dair duyurumuzu KKTC'den yapmış oluyoruz. Tabii ki orada da bir takvimimiz var, o takvim devam edecek."

Yıllardır 2 ve 3 boyutlu sismik aramalar yapıyoruz

Bir yanlış anlaşmayı da düzeltmek istediğini belirten Yıldız, Türkiye'nin elindeki sismik verilerin, Rumlar sondaja başladıktan sonra ulaşılan veriler olmadığını, Türkiye'nin yıllardır 2 ve 3 boyutlu sismik aramalar yaptığını kaydetti.

Yıldız, 18 bin kilometre civarında 3 boyutlu, yaklaşık 60 bin kilometrekare civarında da 2 boyutlu sismik aramaların ellerinde olduğunu ifade ederek, "Bunları ortaklık yaptığımız, Shell gibi firmalarla paylaşıyoruz, onların aramalarını hızlandırmaları açısından, sondaja bir an önce başlayabiliyor olmaları açısından. Dolayısıyla, bizim KKTC ile farklı sahalarımız vardır, müşterek sahalarımız vardır. Shell'le yapılan, öncelikle Türkiye ile alakalalı sınırlar içerisinde yapılacaktır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir