Mersin'de teşvikli yatırım bir yılda yüzde 110 arttı
Yeni teşvik sistemi Mersin'in yüzünü güldürdü. Kentte geçtiğimiz yıl teşvik belgeli yatırım miktarı yüzde 110 oranında arttı. Bu yatırımlar kapsamında 782 kişilik yeni istihdam yaratılması bekleniyor. İş çevreleri 1/100.000'lik imar planının tamamlanması
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Eda YILDIRIM
MERSİN - Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan yatırım teşvik verilerine göre Mersin'de yatırımlar 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 110 arttı. Yeni yatırımlarla birlikte kentte 782 kişiye ek istihdam sağlanması bekleniyor. Yoğunlaşan yatırımların ardından bir taraftan 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının hızlandırılması gündeme gelirken diğer taraftan yatırım arazisi sorununun çözümü bekleniyor. Kent dinamikleri vakit kaybedilmeden 1/100.000'lük imar planının tamamlanmasını istiyor. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yeni teşvik sistemiyle Mersin'in 3'ncü bölge kentleri arasında ilan edilmesinden sonra yatırım teşvik belgeli yatırımların sabit yatırım tutarının bir yılda 2 kattan fazla artış gösterdiğini söyledi. Güzeloğlu, 2011'de 520 milyon TL olan tutarın 2012'de 1 milyar 111 milyon TL'ye ulaştığını bildirdi.
Söz konusu yatırımların 703 milyon TL'sinin genel teşvik sistemi, 408 milyon TL'sinin ise bölgesel teşvik sistemi kapsamında gerçekleştirileceğini kaydeden Güzeloğlu, bu yatırımlar ile 782 kişilik yeni istihdam yaratılacağını belirtti. Güzeloğlu, Genel Teşvik Sistemi kapsamında sağlanan KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetine ek olarak Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği uygulamalarıyla yatırımcıların yatırım yapmalarının kolaylaştırıldığını açıkladı. Güzeloğlu, gerek yeni yatırım teşvik sistemi gerekse de kentin sahip olduğu uluslararası ticaret ve lojistik derinliğinin Mersin'e dönük ilgiyi her geçen gün artırdığını, ulusal ve uluslararası yatırımcıların kente yoğun bir talep gösterdiğini açıkladı. Hasan Basri Güzeloğlu, taleplere karşılık vermek üzere 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş çalışmalarının tamamlanıp Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na onay için sunulduğunu, ayrıca halen devam eden 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çalışmalarında yatırıma uygun yeni alanların belirlenmesi ve üretilmesinin temel hedef olduğunu aktardı.
Girişimci Mersin'de otel alanı bulamıyor
Mersin'in bulunduğu konum itibarıyla adil teşvik aldığını belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, teşviklerin her dönem TÜİK verileri ile değerlendirilip revize edilerek ihtiyaca göre tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini aktardı. Aşut, yeni teşvik sisteminin iş dünyasının tamamına yakınıyla
olumlu bir çalışma neticesinde ortaya çıktığını dile getirdi. Mersin'in yatırım iklimi açısından Türkiye'nin en iyi illerinden biri olduğuna işaret eden Aşut, kentte öne çıkan yatırım alanlarının başında hizmet sektörünün geldiğini ikinci sırada ise sanayinin yer aldığını bildirdi. 3'üncü OSB için geç kalındığını, bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydeden Aşut, "Mersin'de 1/100.000 imar planı ile ilgili sıkıntılar senelerdir sürdüğü için geç kalındı. İmar planının çok acil bitirilip toplumun beklentisi çerçevesinde acil yatırım alanları ortaya çıkarılması gerekiyor. İmar planının çözüme ulaşması halinde yatırımlarda iki kattan fazla artış yaşanacağını düşünüyorum. Şu anda Mersin'e 5 yıldızlı otel yatırımı yapmak isteyen birçok yatırımcı var. Ama şehir oteli yapmak için yer aradıklarında Mersin'de otel alanı bulamıyorlar" açıklamasını yaptı.