Mersin'e 200 milyon euroluk 3 dev yatırım

Tiryaki Agro Gıda, Hayat Kimya ve Yıldız Entegre'nin yapacağı yatırımlarla kentte 1000 kişiden fazla insana istihdam sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN / Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ne (MTOSB) yapılacak üç büyük yatırım düzenlenen bir törenle açıklandı. İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan Tiryaki Agro Gıda, Hayat Kimya ve Yıldız Entegre'nin yapacağı toplam yatırım 200 milyon Euro'yu aşacak.

OSB'de yapılan yatırımlarla birlikte 1050 kişiye daha istihdam yaratılmış olacak. Önümüzdeki iki yıl içinde tamamlanacak yatırımlarla birlikte kentin ihracatı da büyük bir ivme kazanmış olacak. Limanın sağladığı avantajla, Ortadoğu'ya açılmak isteyen firmaların gözdesi olan Mersin'de gerçekleştirilecek bu yeni yatırımlarla, yan sanayinin de gelişmesi hedefleniyor.

Müjdesi verilen iki yatırımın orman ürünleri alanında olmasıyla Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun açılış konuşmasını gerçekleştirerek, açıkladığı yatırımlardan Tiryaki Agro, Mersin'de 50 milyon dolarlık bakliyat tesisi kuracak.

Hayat Kimya ise temizlik kağıtları yatırımı için 100 milyon dolarlık bir tesise imza atacak. 88 milyon euroluk yatırım yapacak Yıldız Entegre de MDF ve yan ürünler üretimi gerçekleştirecek. Toplantıda konuşan Mersin Valisi Güzeloğlu, göreve geldiğinde bir yıl içinde 5 bin kişiye daha istihdam yaratmak için çaba harcamayı kendisine hedef edindiğini dile getirerek, "Bu süre içinde planımızın önemli bir kısmını gerçekleştirmekten dolayı mutluyum. Bu yatırımları Mersin'e kazandıran yatırımcılarımızı kutluyorum. 3'üncü OSB için çalışma başlattık" diye konuştu.

Tiryaki, Mersin'i merkez yapacak

Toplantıda yaptıkları sunumlarla yatırımlarını anlatan Tiryaki Agro Gıda San. Ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Sektörün Türkiye'deki en büyük ihracatçısıyız. Antep'te küçük bir değirmenden yola çıktık. Bugün İstanbul Sanayi Odası‘nın En Büyük 500 kuruluşu listesinde 234'üncü sıradayız. TMO'dan sonra hububat alanında Türkiye'nin en büyük gücüyüz. 1 milyon 50 bin tonluk kapasitemizi 2 milyon tona çıkarma istediğimizi yerine getirdik. 250 bin ton stok kapasitesine ulaştık. Organik hububat alanında en büyük firmalardan biriyiz" şeklinde konuştu.

Yatırım tutarlarının 50 milyon dolar olduğunun altını çizen Tiryakioğlu, 250 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirterek, hedeflerini şöyle anlattı: "Ekim 2011'de üretime geçmiş olacağız. Afrika ve Rusya'da yatırımlarımız var. Rusya, Kanada, Suriye ve Etiyopya'da ürün işliyoruz. Hedefimiz Mersin'i Tiryaki'nin merkezi yapmak. 80'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz."

Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy da yaptığı sunumda toplamda 7 bin çalışanları olduğunu belirterek, 1.5 milyon dolar civarında grup ciroları olduğunu söyledi. Mersin'e yaptıkları yatırımla ilgili bilgiler veren Aksoy, "100 milyon dolara mal olacak tesisimizde temizlik kağıtları üreteceğiz.500 kişiye istihdam sağlayacağız. Sektörde Papia, Familia, Teno ve Focus markaları ile Molped ve Molfix ile yer alıyoruz. Aralık 2012'de yatırımımızı tamamlamış olacağız.

Bu tesisimizden yıllık 130 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Toplam ciromuz 650 milyon dolar civarında" şeklinde konuştu. Yurt dışı yatırımları ile ilgili de bilgi veren Aksoy, İran'ın Zencen bölgesinde bir yatırımı hayata geçireceklerini belirtirken, Mısır'da da dün itibariyle bir şirket kurduklarını ifade etti. Firmanın yurtiçinde 6, yurtdışında ise 5 tesisi bulunuyor.

Yıldız'dan % 10 tasarruf sağlayan yatırım

Toplantıda yaptıkları Mersin'e yaptıkları yatırımla ilgili bilgi veren Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız ise "Pazardaki en ücra köşelere ulaşarak, MDF pazarında en az pay aldığımız Akdeniz Bölgesi'nde yoğunlaşacağız. Bu bölgede etkinliğimizi artıracağız. Bu yatırımla hammaddeyi yüzde 10 daha az bir maliyetle temin etmiş olacağız" dedi.

88 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını dile getiren Yıldız, 300 kişiyi istihdam edeceklerinin bilgisini vererek, şunları söyledi: "Aralık 2011'de tesis yatırımımızı tamamlayacağız. 27 ülkeye ihracat yapıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir