Mersin'de sel can aldı, seferberlik başlatıldı

2001 yılında büyük bir sel felaketiyle sarsılan Mersin'de 15 yıl sonra tekrar sel meydana geldi. Kuvvetli yağışla kentte birçok noktayı su bastı; sele kapılan 2 kişi hayatını kaybetti. Okullar 2 gün tatil edilirken, sokağa çıkmama uyarısı yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mersin'de etkili olan kuvvetli yağış hayatı olumsuz etkilerken, kentin sahil şeridinin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Mersin Valiliği, kent merkezi ve ilçelerde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle zorunlu kalınmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısı yaptı. Yağış nedeniyle kentte adeta "afet" durumu yaşanıyor. Sel nedeniyle 2 kişi yaşamını sürdürdü. Belediye 500 kişilik ekibi ve iş makineleriyle sele müdahale ediyor.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezimizi arayıp bilgi vermeleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü de yaptığı açıklamada, kentteki yağış nedeniyle eğitime 2 gün ara verildiğini bildirdi.

Taşan deniz sularının da etkisiyle ulaşıma kapanan caddede çok sayıda araç mahsur kaldı, iş yerlerini de su bastı. Belediye ekipleri, iş makineleri ve vinç yardımıyla su tahliyesi için çalışma yürütüyor. İtfaiye ekiplerinin de destek verdiği çalışmada, araçlarından çıkamayan ve yolun karşısına geçemeyen vatandaşlar kepçe yardımıyla kurtarıldı. Caddede mahsur kalan araçların vinçlerle kurtarılma çalışmaları sürerken, iş makineleri yardımıyla yoldaki suyun denize akması için de çalışma yapılıyor.

Tahliye çalışmasından bir görüntü

İki kişi hayatını kaybetti

Öte yandan meydana gelen selde su debisi yükselen derede bir kadın ve sele kapılıp sürüklendiği tahmin edilen bir erkek cesedi bulundu.

Alınan bilgiye göre, Toroslar ilçesi Güneykent Mahallesi'ndeki Yalınak Deresi'nin debisi kentte yaşanan sel nedeniyle yükseldi.

Suda bir kadının sürüklendiğini gören vatandaşlar, durumu polise bildirdi. Olay yerine giden polisler sudan çıkarılan 35 yaşlarındaki kadının hayatın kaybettiğini belirledi.

Kadının cesedi, yapılan incelemenin ardından Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi morguna kaldırıldı.

Kadının kimliğinin ve ölüm nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

D-400 karayolunun Uluslararası Mersin Limanı'nın D kapısı yakınlarındaki bir köprünün ayaklarında hareketsiz birinin durduğunu gören vatandaşlar durumu polise bildirdi.

Olay yerine gelen ekipler yaptıkları incelemede üzerinden kimlik çıkmayan yarı çıplak haldeki erkeğin öldüğünü belirledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından bulunduğu yerden çıkartılan ceset incelenmek üzere morga götürüldü.

Bu arada, cesedi bulunan kişinin sel sularına kapılıp ölmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi.

Hortum korkuttu

Yağış ve fırtınanın devam ettiği kentte sahile yakın yerde denizde çıkan hortum korkuttu. Sahile yakın yerde çıkan hortum, bir süre sonra etkisini kaybetti.

Bakan Elvan: Seferberlik başlatıldı

Kalkınma Bakan Lütfi Elvan, Erzurum ziyaretinde Mersin’deki sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaşanan yağış nedeni ile ilde seferberlik başlatıldığını belirten Elvan,  "Maalesef Mersin’de bir doğa felaketi karşı karşıyayız. Başta sayın Valimiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız tüm araç gereçleriyle seferber edilmiş durumda. Yoğun bir çalışma içerisinde arkadaşlarımız. Yakından takip ediyoruz ve gerekli önlemleri de alıyoruz" dedi.

Çadırda kalan Suriyeliler spor salonuna getirildi

Sel nedeniyle Yeşiltepe, Baharlı ve Egemen mahallelerindeki tarlalarda Suriyelilerin kaldığı çadırlar, sel nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal başkanlığındaki kriz masası ekibi tarafından, çok sayıda Suriyeli, Egemen Mahallesi'nde bulunan cami ve okula yerleştirildi. Suriyelilerin sular çekilene kadar barınma ihtiyaçlarının burada karşılanacağı kaydedildi.

Ayrıca Yeşiltepe Mahallesi'nde çadırlarda yaşayan 200'e yakın Suriyeli de Tarsus ve Mersin Büyükşehir belediyeleri ekiplerince Tarsus Spor Salonu'na getirildi. Tarsus'ta bulunan pansiyonlara yerleştirilecek Suriyelilere, giyecek ve yemek de dağıtıldı.

Bu kadar yağış en son 2001 yılında gerçekleşti

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, kent merkezindeki kuvvetli yağışla ilgili, "Resmi rakamlara göre bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yağış en son 2001 yılında gerçekleşmişti. 2001 yılında metrekareye düşen yağmur resmi rakamlara göre 127 kilogram olarak kayıt altına alınırken, günümüzde meydana gelen 125 kilogramlık yağmura rağmen kentimiz bu afeti en az zararla atlatabilmiştir. Aradan geçen 15 yıllık zaman zarfında Büyükşehir Belediyemiz ve MESKİ her türlü önlemi almış, kentimizin bir daha böyle acılar yaşamaması için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştır." açıklaması yapıldı.

Açılamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yönetiminde oluşturulan kriz masası koordinasyonunda bütün belediye ekipleriyle olumsuz koşulları ortadan kaldırmaya yönelik çalışma yapıldığı anlatıldı. Açıklamada ayrıca 500 işçinin görev başında olduğu belirtildi.

2076'dan önce beklenmiyordu

Belediye'nin açıklamasında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim görevlileri Murat Karabulut, Ersin Sandal, Mehmet Gürbüz tarafından Mersin’de yaşanan 2001 yılı sel felaketi üzerine "20 Kasım-9 Aralık 2001 Mersin Sel Felaketleri. Meteorolojik ve Hidrolojik Açıdan Bir İnceleme" başlıklı akademik araştırma yapıldığı hatırlatıldı.

Söz konusu araştırmada, 1968'de metrekareye 199,5 kilogram yağışın düştüğü Mersin’de 2001 yılında metrekareye 127 kilogram yağış düştüğü ve benzer bir yağışın inceleme alanında tekrar meydana gelme ihtimalinin yüzde 1,3 olduğunun kaydedildiği belirtilen açıklamada, bilimsel araştırmalarda bu kadar fazla yağışın 2076 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediği vurgulandı.

Su taşkınlarının nedeni dere yataklarındaki yapılaşma

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanan verilerin, Mersin'de etkili olan yağışın geçmiş yıllara oranla beklentilerin çok üzerine çıkarak bir afet durumuna yol açtığını ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, su taşkınlarının en büyük nedeninin kuru dere yataklarının yapılaşma suretiyle kapatılmış olmasından kaynaklandığı bildirildi.