”Metin, yargı bağımsızlığına darbe niteliğinde”

YARSAV Başkanı Tarhan, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Adalet Komisyonu Başkanını ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülke Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak paketteki yargıya ilişkin bölümlerin, yargı bağımsızlığına engel teşkil ettiğini belirterek, "Maddeler, kesinlikle yargı bağımsızlığına darbe niteliğinde" dedi.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ve beraberindeki heyet, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı ziyaret etti.

Tarhan, görüşmelerin ardından Meclisin Çankaya çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa paketinin yargıya ilişkin bölümleriyle bağlantılı olarak ziyaretlerini sürdürdüklerini belirten Tarhan, Anayasa Komisyonu ile Adalet Komisyonu başkanlarıyla görüşmelerinde, "paketteki yargıya ilişkin bölümlerin, yargı bağımsızlığına nasıl engel teşkil ettiğine ilişkin görüşlerini ilettiklerini" söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile pazartesi günü, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile yarın için randevu aldıklarını bildiren Tarhan, bu süreçte sivil toplum örgütleriyle görüşeceklerini kaydetti.

Tarhan, görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması halinde bir üst aşamaya, protesto gibi eylemlere başvurup başvurmayacaklarının sorulması üzerine, "Şu an görüşmelerimiz sürüyor. Sonraki aşamada YARSAV Yönetim Kurulu bir karar alırsa sizlerle paylaşacağız" karşılığını verdi.

Ziyaretleri sırasında Anayasa için değişiklik önerilerinde bulunup bulunmadıklarına ilişkin soruyu yanıtlayan Tarhan, "Biz yargı bağımsızlığına nelerin engel teşkil ettiği konusunda somut eleştirilerimizi sunduk. Bu metnin yargıya ilişkin bölümlerinin, maddelerinin, kesinlikle yargı bağımsızlığına darbe niteliğinde olduğu hususundaki görüşümüzü paylaştık. Birtakım notlar aldılar, net bir bilgi paylaşmadık" diye konuştu.

Tarhan, mevcut Anayasa metninin korunmasını isteyip istemediklerinin sorulması üzerine, "Biz YARSAV olarak Anayasanın yargı bağımsızlığı bölümündeki bütün engellerinin kaldırılmasını istiyoruz. Anayasanın elbette değiştirilmesini istiyoruz. Halkın adalete erişiminin, adalete ulaşımının ve adaletin hızlı gerçekleşmesi yolundaki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Zaten mücadelemiz bunun için" karşılığını verdi.

Yargıç bağımsızlığına yönelik bir soruyu da yanıtlayan Tarhan, "Yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığının güvencesidir. Biz bu ilkeler bazında YARSAV olarak, bu yönde düzenleme tüzüğümüzde de vardır; yargı bağımsızlığı ve yargıcın bu bağlamda tarafsızlığı elbette yargının güvencesidir" dedi.

HSYK toplantısına katılmadıkları gerekçesiyle Adalet Bakanı ve Müsteşarı hakkında bulundukları suç duyurusuna, Mahkemece görevsizlik kararı verildiğine ilişkin soruya Tarhan, "Konuyla ilgili henüz bilgi sahibi değilim. Sizden alıyorum bilgileri. Ayrıntıları sizlere açıklayacağız. Bilgileri alalım, toplayalım, o konuda kamuoyuna açıklama yapacağız. Bilgi sahibi değilim şu anda" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir