Metrekaresinde 1 milyon ilmek var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
MUĞLA - Muğla'da metrekaresinde 1 milyon adet ilmek bulunan ve 180 farklı renk tonu kullanılarak 5 yılda tamamlandığı belirtilen "Zülkarniyen" adı verilen el dokuma halı ilgi çekiyor.
 
z4.jpg
Milas ilçesindeki Ildız Halı Çiftliği'nde eski Halıcılık Vakfı Başkanı ve halı koleksiyoncusu Erdoğan Ildız tarafından açılan ve çoğunluğu antika eserlerden oluşan 500 halının bulunduğu "Yeniden Doğuş" sergisinde en fazla ilgiyi 1,5 metrekarelik "Zülkarniyen" adlı halı görüyor.
 
Çerçeveletilerek sergilenen halıda, metrekaresinde 1 milyon olmak üzere 1.5 milyon ilmek bulunduğu belirtiliyor.
 
[PAGE]
 
Erdoğan Ildız, yaptığı açıklamada, Ispartalı bir kişiye ücreti karşılığında dokuttuğu halının yapımının 5 yıl sürdüğünü söyledi.
 
Halıda baharın gelişinin anlatıldığını, bu nedenle halıya Farsça "yeniden doğuş" anlamına gelen "Zülkarniyen" adını verdiğini belirten Ildız, halıyı bu kadar çok sayıda ilmik ve bu kadar fazla renk kullanılarak yapılamayacağı yönündeki bir iddia üzerine bir minyatürden esinlenerek yaptırdığını anlattı. Ildız, "Böyle bir halı yapılacağını söylediğim zaman herkes 'yapılamaz' demişti. Ama yapıldığını gördüler. Bir kez daha yapılması mümkün değil" dedi.
 
z3.jpg
 
Ildız Halı Çiftliği sorumlusu ve Erdoğan Ildız'ın oğlu İskender Ildız ise çiftliklerindeki sergide Türkiye'nin her yöresinden antika halı ve kilimleri sergilediklerini kaydetti.
 
[PAGE]
 
z1.jpg
Serginin 1.5 ay boyunca açık kalacağını belirten Ildız, "Zülkarniyen serginin baş köşesinde duracak. Çünkü bu özel bir üretimdir. Dünyada tekdir. Standart bir el dokuma halıda ortalama 15 farklı renk olmasına karşın Zülkarniyen'de 180 farklı renk kullanıldı. Metrekaresinde 1 milyon düğüm var. Tasvir ve işleme açısından dünyada başka bir benzeri bulunmuyor. Halıda kullanılan 180 farklı rengin halıcılık tarihinde kullanıldığını sanmıyorum" diye konuştu.
 
Ildız, halıyı babasının bir iddia üzerine 15 yıl önce dokuttuğunu ve 2 milyon dolar değer biçtiğini bildirerek, şu an halıyı satmayı düşünmediğini, sadece ziyaretçilerin görmesi için sergilediklerini ifade etti.