”Mevcut anayasa acilen değiştirilmeli”

DP Genel Başkanı Soylu, Türkiye'nin, kendisini 21. yüzyıla hazırlayacak bir anayasa yapması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin mevcut anayasasının acilen sivil ve demokratik bir anayasayla değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Süleyman Soylu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, kendisini 21. yüzyıla hazırlayacak bir anayasa yapması gerektiğini bildirdi ve, "Türkiye, bu siyasal sistemini ve bu anayasasını sivil ve demokratik bir anayasayla acilen değiştirmelidir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleriyle ilgili aldığı kararın, MHP ve AK Parti'nin "millet iradesini duvara toslatması" anlamına geldiğini savunan Soylu, bu kararla Anayasa Mahkemesi'nin eeclis üzerinde vesayet hakkı kazandığını ileri sürdü.

Mevcut meclisin anayasa değişikliğinin önünü tamamen tıkadığı görüşünü ileri süren Soylu, makul bir süre içinde ulustan yeni bir güç alınmasının gerektiğini kaydetti.

Hükümetin ekonomi politikasını da eleştiren Soylu, ulusla imzalayacakları "beyaz sözleşme" ile gençlere, kadınlara, eğitime, bireysel hak ve özgürlüklere, din ve vicdan özgürlüklerine ve tam demokrasiye yönelik tüm açılımların ortaya konduğu reformist bir program yapacaklarını dile getirdi.

Bir gazetecinin, "DP'nin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde meclise girememesini ve 367 yeter sayısının bulunamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" biçimindeki sorusu üzerine Soylu, "Türkiye'de, hele 367 ile cumhurbaşkanlığı meselesinde CHP ile hareket ettiğimiz için, yüce Allah bizi bu dünyada da affetsin öteki dünyada da. Evet uzlaşma siyaseti, evet mutabakat siyaseti ama CHP, 1960 ihtilaliyle, 1961'de yaşananlarla ilgili Türkiye'nin önünde açıkça özür dilemezse, DP'nin CHP ile ilgili yolu hiçbir yerde kesişmeyecektir" dedi. Soylu, rektör atamalarına ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı, görev süresi boyunca, cumhurbaşkanlığının gereklerini, Türkiye'yi krizden uzaklaştıracak, Türkiye'yi rahatlatacak ve Türkiye'de herkesin cumhurbaşkanı olabilecek fırsatları cömertçe harcamıştır. Rektörler konusundaki değerlendirmenin 3 aşamada yapıldığı ortadadır. Keşke AKP ile çok ilintili olan insanların atanmasında biraz daha itina gösterilseydi."