Mevsimlik işçiler için komisyon kurulacak

TBMM Genel Kurulu'nda mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi.

Önerge üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, 6,5 miyon tarım içisinin yarısını mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğunu, bu işçilerin özellikle barınma, eğitim, ulaşım, güvenlik gibi alanlarda sıkıntı yaşadığını ifade etti. 

AK Parti iktidarının, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne yönelik ciddi adımlar attığını kaydeden Erdoğan, söz konusu işçilerin ve ailelerinin konaklama, sağlık, ulaşım ve güvenliklerine ilişkin daha önce çıkarılan genelgeyi anımsattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevsimlik tarım işçilerine yönelik projesini de hatırlatan Erdoğan, 326 bin işçiyi kapsayan bu projeye ciddi kaynak aktarıldığını anlattı. Eksiklerin farkında olduklarını, kurulacak araştırma komisyonunda bu eksiklerin daha net şekilde tespit edileceğini belirten Erdoğan, "Can yakıcı, insani bir konuda hepimiz siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakılım. Her şeyden hükümeti sorumlu tutmak ve 'hiçbir şey yapmadı' diye suçlamak yanlış. Bunun adı, siyasi kaygıdır" dedi.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, konuşmasında, HDP grubunun önergesinde Kürt ailelerin mağdur olduğuna yönelik ifadeyi anımsatarak, "Sadece Kürtler mağdur olmuyor. Türkiye'nin her yerinde bu sorun yaşanıyor. Bu konuda ayrımcılık yapılmamalı" dedi. 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise bu konuyla ilgili çok sayıda araştırma önergesi verdiklerini, etnik bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını söyledi. Baluken, bu konuda verilmiş ve içinde "Kürt" kelimesinin geçmediği önergeleri olduğunu dile getirdi.

Yapılan oylamada, tarım işçilerinin sorunlarına yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi. 

Çalışma süresi 3 ay olarak belirlenen komisyon 17 üyeden oluşacak. Komisyon, gerekli görülmesi halinde Ankara dışında da görev yapacak.