Meyve suyunda fırsat kaçıyor

Meyve suyu için uygun meyve bulma zorluğu yaşanıyor. Yetkililer, "Marketler ikinci kalite meyve kuyruğunda" diyor. Bu sorun aşılmazsa sektör önündeki tarihi fırsatı kaçıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Son yıllarda hızlı bir büyüme oranı yakalayan meyve suyu sanayii, kapasitesini kullanabilecek meyve bulmakta zorlanıyor.

Hem iç hem de dış pazarda büyük tüketim artışları bekleyen sanayiciler, bu fırsatı kaçırmamak için meyveciliğe destek istiyor. Üretimin daha verimli şekilde desteklenmesini ve meyve tedarikinin istikrarlı bir yapıya kavuşmasını talep ediyorlar. Teşviklerin esnek olmamasının yarardan çok zarar verdiğine

dikkat çeken sanayiciler, teşvikte hedefin belirlenmesini ve istenilen noktaya gelindiğinde bırakılmasını öneriyor.

DÜNYA Gazetesi’nde bir araya gelerek, sektörün geleceğini tartışan sanayiciler, Türkiye’de kalibrasyonun yeterince yapılmadığını, sanayinin işlemesi gereken ürünlerin piyasa girdiğini belirtiyor. "Marketler ucuz ve kalitesiz meyve alma yarışında" diyen Alara Tarım Ürünleri Yönetim

Kurulu Başkanı Yavuz Taner, bunun sanayie zarar verdiğini ifade etti. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç, Avrupa’yı tarımının düşüşte olması nedeniyle Türkiye için 'hazır bir lokma' olarak nitelendirdi. Güç, "Ama geriye dönüp kendi içinizde kendi kaynaklarınıza bakında o hazır lokmayı yutacak bir potansiyel göremiyoruz.

Ama böyle bir talep kesinlikle var. İkisini birleştirdiğiniz vakit ortaya bizim meyvecilik konusunda çok önemli sürdürülebilir bir gelişmeye ihtiyacımız olduğu çıkıyor" dedi. Türkiye’nin bir ürünü öne çıkarması gerektiğini savunan Asya Meyve Suyu ve Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Önen de markalaşmanın önemine dikkat çekti.

Meyve suyu sanayicilerinin değerlendirmeleri bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir