MHP naylon poşetlerin yasaklanmasını istedi

MHP'li Belen, çevre kirliliğine neden olan, doğanın dengesini bozan atık ve çöplerin, hem yaşam kalitesini düşürdüğü hem de vatandaşların sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle, naylon poşetlerin yasaklanması için kanun teklifi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, alışverişlerde naylon poşetlerin kullanılmasının yasaklanması için kanun teklifi verdi. 

Belen'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, Çevre Kanunu'nda değişiklik yapıyor. 

Teklife göre, bakkal, market, süpermarket gibi işletmelerde petrol türevi naylon poşetler, paketleme ve taşıma amacıyla kullanılmayacak. Naylon poşet ve ambalaj yerine, tekstil ürünü muadillerinin kullanımı teşvik edilecek. 

Teklifin gerekçesinde, doğada yıllarca kaybolmadan kalan, çevre kirliliğine neden olan, doğanın dengesini bozan atık ve çöplerin, hem yaşam kalitesini düşürdüğü hem de vatandaşların sağlığını tehdit ettiği belirtildi. 

Bu atıkların başında da herkesin günlük yaşamında sıkça kullanıp attığı, naylon poşetlerin geldiğinin ifade edildiği gerekçede, şunlar kaydedildi: 

"Yapılan araştırmalara göre dünyada üretilen naylon poşet miktarı, yılda yaklaşık 500 milyar adettir. Bunun için kullanılan plastik kullanımı 250 milyon tondur. Bu kadar plastik üretmek için yeryüzüne çıkarılan petrolün yüzde 4'ü kullanılmaktadır. Üretilen naylon poşetlerin sadece yüzde 1'lik kısmı geri dönüştürülebilmekte, gere kalan kısmı doğada bırakılmaktadır. Doğaya bırakılan bu naylon poşetlerin doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasındadır. Türkiye'de bir kişi haftada ortalama 6, yılda 312 plastik poşet kullanmaktadır. Naylon poşetler, sadece doğayı kirletmekle kalmamakta, içine konulan gıda maddeleri ile de insan sağlığını tehdit etmektedir" 

Bu konularda ilginizi çekebilir