MHP, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler için kanun teklifi verdi

Kanun teklifi, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payın yeniden düzenlenmesini içeriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payın yeniden düzenlenmesini içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Serdaroğlu, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifinin 920 belde ve bu belde sınırları içinde yaşayan 1 milyon 220 bin kişiyi kapsadığını söyledi.

AK Parti Hükümeti tarafından 2008 yılında 862 beldenin kapatılması için kanun çıkarıldığını, ancak bunun bir bölümünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Serdaroğlu, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kanunla kurulmuş belediyeler olduğuna işaret etti. Bu beldelerin maddi olarak desteğe ihtiyacının bulunduğuna dikkati çeken Serdaroğlu, "Bu beldelerin kanunen bulundurmaları zorunlu olan zabıta, mali işler, fen işleri ve yazı işleri birimleriyle birlikte, en azından temizlik işlerini görecek işçi çalıştırmaları da gerekmektedir. Hal böyle olunca belediyeler, bırakın hizmet vermeyi personelin maaşlarını dahi veremez durumdadır" dedi.

Serdaroğlu, merkezi bütçe vergi gelirlerinin yüzde 2.85'inin büyükşehir belediyeleri dışındaki diğer belediyelere, nüfusları ve gelişmişlik endekslerine göre dağıtıldığını ifade etti. Serdaroğlu, "Biz nüfusu 2 binin altına düşen yerlere, 2 bin nüfus baz alınarak para gönderilmesini istiyoruz. Havuzdaki para aynı para devlet bütçesine yük getirmiyoruz" diye konuştu.