MHP'den Anayasa değişikliğine destek yok

Bahçeli, "Teklif bu haliyle tam bir AKP anayasasıdır ve tümüyle dayatmadır" dedi. MHP lideri, kayısı üreticilerinin kayıpları için hükümeti harekete geçmeye çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP'nin anayasa değişiklik paketi tekliflerine destek vermeyeceğini tekrarlayan Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Mevcut Anayasa değişiklik teklifi bu haliyle tam bir AKP anayasasıdır ve tümüyle dayatmadır" dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, imzalar nedeniyle geri çekildiğini, Başbakan Erdoğan'ın da imzası ve ilave iki madde ile birlikte tekrar Meclise sunulduğunu anımsatarak, "Bu, Cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş bir rezalet olarak kayda girecektir" dedi.

Anayasaların toplumun sözleşmeleri olduğunu, sadece bugün yaşayanları değil, yarın doğacak kuşakları da etkileyecek metinler olduğunu vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

"Anayasa hazırlamanın sorumluluğu büyüktür ve milletlerin geleceğinde hayati öneme haizdir. Bu nedenle toplumu oluşturan herkesin ve her kesimin azami talep ve beklentilerini önce dinlemek, sonra değerlendirmek ve sonra da karara varmak esas olmalıdır. Bu durumda, uzlaşma arayışları, uzlaşma ahlakı, uzlaşma kültürü, uzlaşma ortamı ve bunların üzerinde yapılacak ittifak Anayasaların etik ve toplumsal kaynağı olmak durumundadır. Mevcut Anayasa değişiklik teklifi bu haliyle tam bir AKP anayasasıdır ve tümüyle dayatmadır. Hazırlanma sürecinde ve olgunlaşmasında MHP ile hiçbir arayış içine girilmemiş, önerilerimiz dikkate alınmamıştır.

AKP içinde yandaşların iş birliği ile hazırlanan bir metin son dakika karşımıza çıkarılmış ve sözde randevu talep edilerek iş birliği adı altında onayımız istenmiştir. Bu yöntem her şeyden önce Anayasanın maksadının ruhuna aykırı olduğu gibi, aynı zamanda milliyetçi hareketin siyaset ahlakına da aykırıdır."

MHP'den destek yok

Anayasa değişikliğinin 24. Dönem TBMM iradesine bırakılması düşüncesini tekrarlayan Bahçeli, "Bu konuda kararımız kesindir. Müzakereye açık değildir" dedi.

Anayasa değişiklik tekliflerinin bir dayatma halini almadan, TBMM'de kurulacak bir uzlaşma komisyonuyla teklifin bütün yönlerinin değerlendirilmesini önerdiklerini anımsatan Bahçeli, referanduma gidilmesi halinde, milletin neye evet, neye hayır diyeceğinin anlatılamayacağını savundu.

MHP'li bazı milletvekillerinin anayasa değişikliğine destek vereceklerine dair şayiaların yayılmaya çalışıldığına dikkati çeken Bahçeli, şöyle devam etti:

"Milliyetçi Hareketin hiçbir mensubu, aziz milletimizin helal süt emmiş hiçbir ferdi; Habur'da terörist karşılarken ve kucaklarken gördüğü, başımıza çuval geçirilirken suskunluğuna şahit olduğu, katile sayın, şehide kelle diyen bir zihniyetin yanında kesinlikle yer almayacaktır. Erdoğan'ın önce başbakan, sonra eşbaşkan, şimdi ise başyargıç olma hezeyanlarına, bu dünyada hesaptan kurtulma arayışlarına asla ve asla destek olmayacaktır."

Kayısıcılara yardım için hükümete çağrı yaptı

Bahçeli, Malatya'daki kayısı üreticilerinin karşı karşıya kaldığı don, dolu ve rüzgarın, verimin ve kalitenin düşmesinde çok etkili olduğunu dile getirerek, "Doğal afetlerin etkilediği kayısı üreticilerinin zararlarının çok fazla olduğunu vurguladı.

Hükümetin Malatyalı kayısı üreticilerinin artan sorunları için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, "Kayısı üreticisi vatandaşlarımız, anayasa değişikliğine odaklanmış AKP hükümetinin destek ve ilgisini beklemektedir. Ürünü dalında kalmış kardeşlerimizin dertleri kuru sıkı demokrasi nutuklarıyla çözülmemekte, anayasa üzerinden yürütülen propagandayla bitmemektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir