MHP'den dokunulmazlıklar için 3 yeni öneri
MHP, dokunulmazlık için AK Parti'ye 3 yeni öneri sundu.
MHP, HDP'li milletvekillerinin "teröre destek verdiği" tartışmasıyla başlayan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "tüm dosyaları kapsasın" çağrısı ile genişleyen dokunulmazlıkların kaldırılması konusu ile ilgili AK Parti'ye üç yeniöneri getirirken, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı AK Parti'nin kendi teklifini getirmeye daha sıcak baktığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iki gün önce yaptığı açıklamada, "Son dönemlerde gündemde olduğu halde ağırdan alınan dokunulmazlık meselesinin bir an önce halli gerekir ve buradaki yanlış tanımlamaları kulak vermemek gerekir" derken, Başbakan Ahmet Davutoğlu bu konuda bir an önce harekete geçilmesi için AK Parti Grubu'na talimat verdiğini belirtmişti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bostancı'yı ziyaret ederek daha önce yaptıkları öneriye ek olarak yeni üç öneri daha sundu.
Öncelikle "terörle bağlantılı" olan fezlekelerin gündeme gelmesi gerektiğini savunan MHP'nin iki yeni önerisi farklı yöntemlerle TBMM'de Adalet ve Anayasa komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon'un acilen toplanarak dosyaları incelemesi ve Genel Kurul'a sadece bildirim yaparak dosyaları yargıya göndermeyi içeriyor. Üçüncü yeni öneri ise dokunulmazlık dosyalarının Anayasa'nın 76. maddesi çerçevesinde ele alınarak, yine Karma Komisyon kanalıyla Genel Kurul'a indirilmesini öngörüyor.
Vural görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Önemli olan burada teröre karşı siyasi bir irade oluşturmaktır. Bizim önerilerimiz parlamentoyu tıkamaya değil çabuk bir şekilde irade oluşturmasına yöneliktir. Mazeret bulanlara karşı önerilerimizi yineledik" dedi.
Bostancı ise MHP'nin önerilerini değerlendireceklerini belirterek, MHP'nin önerilerinin anayasa değişikliği içermediğini ve mevcut usuller çerçevesinde fezlekelerin Karma Komisyon'dan hızla çıkarılmasını öngördüğünü kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu önerileri tabi ki değerlendireceğiz ama bizim duruşumuz acilen Meclis'e dokunulmazlık konusunda Anayasa'nın 83. maddesini esas alan ve orada dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Karma Komisyon'un kurulup değerlendirme yaptıktan sonra Genel Kurul'a gelmesi aşamaları dahil, o safhaları geçici olarak hız kazanmak için ortadan kaldıran ve tüm fezlekelerin yargıya intikalini esas alan bir yaklaşım. Bu yaklaşımımızdan vazgeçmiş değiliz."
Bostancı, CHP'den bu konuda bekledikleri yanıt gelmezlerse kendilerinin yollarına devam edeceklerini kaydederek, "Bunu daha da uzatmak niyetinde değiliz" diye konuştu. Bostancı bu durumda AK Parti'nin kendi teklifini kısa bir sürede Meclis gündemine getireceğini belirtti.
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda AK Parti ile CHP arasında anayasa değişikliğinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bir görüşme trafiği yaşanmış, en son AK Parti kendi önerisini CHP'ye sunarak yanıt beklemeye başlamıştı.