MHP'li Tanrıkulu'ndan Erdoğan'a TOKİ sorusu
"TOKİ'nin ekspertiz işlerini neden sürekli aynı firmalar yapıyor"
ANKARA - MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, TOKİ'nin uygulamalarında yaşanan "keyfiyet, hukuksuz ve haksızlıkların" hemen hemen her gün basına yansıdığını vurgulayarak, "TOKİ uygulamalarında dikkat çekici husus: İdarenin gerçekleştirdiği arsa satışlarında ekspertiz işlerini sürekli aynı firmalara yaptırmasıdır. Bu ilginç ve şüphe uyandırıcı işlemlerini devam ettiren TOKİ bunun sebebini açıklayamamaktadır" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) uygulamalarındaki olumsuzluklar hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Konutunu idareye iade eden vatandaşımızın yasal alacağı hala ödenmemekte
TOKİ hakkındaki şikâyetlerin her geçen gün arttığını vurgulayan Tanrıkulu önergesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "TOKİ'nin uygulamalarında yaşanan keyfiyet, hukuksuz ve haksızlıklar hemen hemen her gün basınımıza yansımaktadır. Tüm bu sorunların çözümü noktasında olanlar ise adeta bunları görmezden gelmekte, TOKİ hakkındaki şikâyetler her geçen gün artmaktadır" ifadelerine yer verdi. Tanrıkulu, TOKİ tarafından yüksek bedellerle konut sahibinden alınması gibi birçok sorun halen devam ettiğini belirterek açıklamada şunları kaydetti:
"İdarenin zaman zaman düzenlemiş olduğu indirim kampanyalarındaki indirim oranlarının hangi kriterlere göre belirlendiğini, şehit ailelerinin ve gazilerimizin istedikleri projelerden konut sahibi olamamaları, yapılan konutların projelere uyumlu olmadığı, kalitesiz malzeme kullanımının devam etmekte olduğu, belediyelerin tahsil etmesi gereken emlak vergilerinin TOKİ tarafından yüksek bedellerle konut sahibinden alınması gibi birçok sorun halen devam etmektedir. Diğer yandan hemen hemen her seçim döneminde iktidar partisi mensubu ve nüfusu 40 binin altındaki yerleşim yerlerinde konut talepleri toplanmakta, sayı yetersiz de olsa seçim yatırımı olarak buralara atıl konutlar yapılmaktadır. Bu tip kötü kaynak kullanımı örneği konutların sayısının önümüzdeki yerel seçimler döneminde daha da artacağı beklenmektedir. TOKİ'den konut alıp, herhangi bir sebeple konutunu idareye iade eden vatandaşımızın yasal alacağı 25 bin TL'si aradan 1 yıl geçmesine rağmen ödenmemekte, idare ise bu konuda geçerli bir açıklama yapmamaktadır. TOKİ uygulamalarında dikkat çekici bir başka husus ise, idarenin gerçekleştirdiği arsa satışlarında ekspertiz işlerini sürekli aynı firmalara yaptırmasıdır. Bu ilginç ve şüphe uyandırıcı işlemlerini devam ettiren TOKİ bunun sebebini açıklayamamaktadır.
İdare, yüklenici firmaların eksik işlerini tamamlayarak vatandaşımızın işini güçleştiriyor
İdarenin kötü ve bilinçsiz yönetilmesi sonucu, gerçekleştirilen konut projelerinde kullanılan kalitesiz malzeme ve gerçekleştirilen kalitesiz işçilik soncunda yine vatandaşımız mağdur olmakta, yeni aldığı ev için ek bir mali külfetle tadilat gerçekleştirmektedir. Sorumlu olduğu halde, yüklenici firmaların eksik işlerini tamamlamaya yanaşmayan idare, mahkeme kararları sonucunda bu işleri çok geç tamamlayarak yine vatandaşımızın yaşamını güçleştirmektedir. TOKİ uygulamaları çerçevesinde yaşanan daha birçok sorunun çözümü ve gerçek rakamları görmek üzere TBMM'de Başbakan'a vermiş olduğumuz önergemizle bu alanda yaşanan talanı ve kaynak israfını daha net görmüş olacağız."