MHP'nin işsizlik önergesi reddedildi

TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulunda, 3 milletvekili gündemdışı söz aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP'nin, işsizlik sorununun araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi istemi reddedildi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulunda, 3 milletvekili gündemdışı söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, siyasi partiler ve seçim yasağı hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarıdan söz ederek, AK Parti'li milletvekillerinin bu düzenlemeden rahatsız olduklarını iddia etti.

Milletvekili adaylarının 12 Eylül 1980 öncesinde ön seçimle, bu tarihten sonra genel merkezler tarafından belirlenmeye başlandığını ifade eden Meral, "Milletvekilleri 'düşünen, ama konuşmayan' kişiler haline geldi. AK Parti'li arkadaşlar, o yasadan rahatsızlar ama bunu dile getiremiyorlar. Bu yüzden bir an önce milletvekilliği seçim yasası Meclise getirilip değiştirilsin" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) uygulamaları hakkında gündemdışı konuşan MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, 83 ve 85 yaşlarındaki iki şehit babasından, SGK'nın yaptığı bir hatadan dolayı 11 bin lira istendiğini belirterek, bu yanlışlığın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk de Necip Fazıl Kısakürek'in 26. ölüm yılı nedeniyle gündemdışı bir konuşma yaptı.

TUİK, "KKK" haline dönüştü

Gündemdışı konuşmaların ardından, Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine, MHP; işsizlik sorunu ile ilgili verdiği Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesini istedi.

Önerinin lehinde konuşan MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Türkiye'de işsizliğin gittikçe arttığını, bunun sonucunda da iç göç yaşandığını söyledi.

2000'de yüzde 3,9 olan işsizlik oranının, 2009'da yüzde 16,1'e yükseldiğini belirten Kumcuoğlu, "Siz hala Türkiye'nin doğru ve iyi yönetildiğini mi iddia ediyorsunuz? Gözünüzü açın, gerçekleri görün" dedi.

TÜİK'in "KKK", yani iktidarı "Kollama ve Koruma Kurulu" haline dönüştüğünü iddia eden Kumcuoğlu, ülkedeki her 3 gençten birinin işsiz olduğunu söyledi.

MHP'li Kumcuoğlu, işsiz sayısının 1 milyon 125 bin artarak, 3 milyon 802 bine yükseldiğini ifade ederek, insanların, köylerden kentlere göçmesi nedeniyle, şehirlerin "varoşlardan oluşan garip yerlere" dönüştüğünü kaydetti.

"1.5 milyon yeni istihdam sağlandı"

Önerinin aleyhinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "2002'de yüzde 10,3 olan işsizlik oranının 2009'da 16,1'e yükselmesi doğru. Ama gerçek anlamda bir değerlendirme yapmak için detaylara bakmak gerekiyor" diye konuştu.

"TÜİK, 15 yıl önce hangi kritelerlere göre rakamları belirleyip açıklıyorsa, bugün de aynı şekilde açıklıyor" diyen Canikli, 2002'de tarımdaki istihdam oranı yüzde 34,9 iken, 2009'da bu oranın yüzde 22,2'ye gerilediğini, bunun da tarım sektöründen diğer sektörlere kayma olduğu anlamına geldiğine işaret etti.

Canikli, tarımdaki istihdamın bugün, 2002'ye göre gerilediğini ifade ederek, "Tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 2002'de 13 milyon 896 bin iken, bu sayı 2009'da 15 milyon 389 bine çıkmıştır. AK Parti hükümetleri döneminde, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen tarım dışı istihdamda 1,5 milyon yeni istihdam oranı yakalandı" dedi.

MHP'li milletvekilleri, Canikli'nin, "Tarım sektöründeki istihdam oranı aynen korunmuş ve değişmemiş varsayımından hareket ettiğimizde, işsizlik oranlarını buna göre revize ettiğimizde, işsizlik oranında bir artış yok" sözlerine, alkışlayarak karşılık verdi.

7 milyon işsiz var

Önerinin lehinde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Türkiye'de 7 milyon işsiz bulunduğunu öne sürdü.

Hükümetin, işsizlik rakamlarının artması sonucunda 2004'ü "işsizlikle mücadele" yılı olarak ilan ettiğini, ancak buna rağmen işsizliğin azalmadığını, tam tersine artarak günümüze kadar geldiğini belirten Selvi, üretim yetersizliğinden dolayı tarım ürünü ithal edildiğini ifade etti.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti devleti diye bir devlet var mı?" diye sordu. AK Parti'lilerin "Var" demesi üzerine Genç, "Olmadığını size ispat edeceğim" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mahkeme kararıyla "şüpheli" konumunda olduğunu savunan Genç, "RP, kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca Hazine'den aldığı parayı illerde harcanmış gibi göstererek cebe atmıştır. Abdullah Gül de o zaman, genel başkan yardımcısıydı. Davadan ceza alan Necmettin Erbakan'ı da Cumhurbaşkanı affetmiştir. Devletin tepesine, sütten çıkmış ak kaşık gibi tertemiz insanlar gider. Abdullah Gül'ün istifa edip yargılanması gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından MHP'nin önerisi reddedildi.