”MHP'yi hayır oyu ile mahkum etmek doğru değil”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, referandumdan sonra partisine karşı "aşırı eleştirilerde bulunulduğunu" ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye genelinde referandum analizleri yapılmadan bazı kamuoyu araştırma kuruluşlarının daha önceki açıklamaları doğrultusunda MHP'yi, referandumda 'hayır' oylarından dolayı Türk siyasi hayatında mahkum etmeleri çok doğru ve sağlıklı olmamıştır" dedi.

Bahçeli, Sheraton Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Referandumdan sonra partisine karşı "aşırı eleştirilerde bulunulduğunu" ifade eden Bahçeli, bu eleştirilere katılmadığını belirtti. Bahçeli, bu toplantıyı bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için düzenlediklerini kaydetti.

Bahçeli, toplantıya katılan basın mensuplarından da merak ettikleri konuları sormalarını istedi. MHP lideri Bahçeli, bir basın mensubunun "referandumda MHP'nin oy kaybettiği" yönündeki eleştirilere ilişkin sorusunu yanıtlarken, partisinin "sabırlı ve soğukkanlı" olduğunu, ani değerlendirmelerde bulunmadığını, sonuçların geniş kapsamlı olarak ele alındığını vurguladı.

Bahçeli, YSK'nın sonuçları tam olarak açıklamadığı bir sürede bu tür eleştirilerde bulunulmasının anlamlı olduğunu ifade etti.

"Türkiye genelinde bu analizler yapılmadan bazı kamuoyu araştırma kuruluşlarının daha önceki açıklamaları doğrultusunda MHP'yi, referandumda 'hayır' oylarından dolayı Türk siyasi hayatında mahkum etmeleri çok doğru ve sağlıklı olmamıştır" diye konuşan Bahçeli, partisinin "bu yönüyle bir oy kaybına büyük oranda uğradığı kanaatinde olmadıklarını" bildirdi.

Bahçeli, MHP'nin konumunun ne olduğunun yakından görülmesi için erken seçime gidilmesinin şart olduğunu, böylece MHP'nin Türk siyasi hayatında ne ölçüde yer aldığının görülebileceğini kaydetti.

"AKP siyasi kooperatifi kuruldu"

Türkiye'de, siyasi istikrarsızlık dönemlerinde bazı söylemlerin ortaya çıktığını belirten Bahçeli, şöyle devam etti:

"Yeni bir siyasi kavram Türkiye'ye yerleştirilmiştir. Zaman zaman istikrarsızlıkların derinleştiği yeni siyasi oluşumlardan bahsedilir. Ama bu süreçte Ankara'nın dışına çıktığınız zaman sınırlı sorumlu kooperatifler görülecektir. Şu anda sınırlı sorumlu siyasi kooperatifler kendini göstermiştir. Saadet Partisi, BBP, diğer partiler ile 'sınırlı sorumlu AKP siyasi kooperatifi' kuruldu. Başbakan'ın teşekkürünün özü budur.

Bu arada referandum sonucunda bizim yıkım dediğimiz Hükümetin açılım politikası güvenoyu almıştır. Bunu Saadet Partisi, BBP, HAK-PAR, Kürt aydınları, bağımsız ülkücüler, TOBB, Hak-İş, Memur-Sen, okyanus ötesi, sivil inisiyatif ve diğer STK'lar desteklemişlerdir ve bunlar açılıma güvenoyu vermiştir. 8 yıllık AKP Hükümeti, PKK'nın siyasallaşması süreci, yolsuzluk gibi sıkıntıların yaşandığı bir süreçte güvenoyu almıştır."

Türkiye'de siyasal, ekonomik ve sosyal sorunların her geçen gün derinleştiğine dikkati çeken Bahçeli, bu sıkıntılardan Türkiye'nin çıkarılması için iktidara erken seçim çağrısında bulundu.

Bahçeli, Türkiye'de yapılacak olası bir erken seçimin siyasal, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanması açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

"MHP'yi kurban etmeye çalışan bir anlayış var"

Bir gazetecinin "Referandum sürecinden sonra CHP'nin tabanı genişliyor, MHP'den CHP'ye büyük oy kayışları var. Bu konuda CHP Genel Başkanının da bir açıklaması var. Neler düşünüyorsunuz?" sorusuna Bahçeli, şu yanıtı verdi:

"Bir takım gazeteciler, köşe yazarları, MHP'ye karşı haksız bir tutum sergilediler. Referandum sonrasında MHP'nin oy oranlarını bir anda yüzde 10'un altında gösterme hevesleri var. Bu çok haksız ve yanlış bir propagandadır. Referandumda 'evet' ya da 'hayır' oyu almış partilerin amblemi var mıdır? Aldıkları oy oranları var mıdır? Bunu sormak istiyorum. Yeni bir süreç başlamıştır. İki partili bir rejime gidilmesi için çalışma yapılıyor. Bir anlamda MHP'yi kurban etmeye çalışan bir anlayış var. Partimize karşı tasfiye hareketi var. Bunu Milliyetçi Hareket Partililer ve ülkücüler görecektir. Türk milleti görecektir. Önümüzdeki seçimler çok daha farklı sonuçlanacaktır. Geçmişte de bu gibi uygulamalar olmuştur. 12 Eylül sonrasında da Türkiye'de siyasi rejimin yeniden yapılandırılması için bir sürü organizasyon yapılmış ama hiçbiri amacına ulaşamamıştır. Türk milleti, gerekli hassasiyeti, doğru kararı verme bilincindedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir