Milli Eğitim, okullarda çalışan 'sabıkalı' bırakmayacak

İstanbul'daki okul kantinlerinde çalışan 233 kişinin emniyette kaydının bulunduğu, 17'si hakkında ise arama kararı olduğu ortaya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "Okullarda Güvenli Ortam" projesi kapsamındaki araştırmaya göre, kantin çalışanları ve sözleşmeli personelden 233'ünün emniyette kaydının bulunmasına ilişkin, "Bunlar tabii ki işten çıkarmayı gerektiren suçlar. Biz bunları takip edeceğiz" dedi.

Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünün araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi.

Araştırmaya göre, kantin çalışanları ve sözleşmeli personelden 233'ünün emniyette kaydının olduğunu, 17'si hakkında da arama kararı bulunduğunu ifade eden Yıldız, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu çalışmayı çok önemsediklerini vurguladı.

Yıldız, bu çalışmaların 20 Eylül 2007'de İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan "Okullarda Güvenli Ortam"ın sağlanmasına yönelik koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılmasına ilişkin iş birliği protokolü kapsamında sürdürüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda ilköğretim ve ortaöğretim okullarımızda kantin işletmecileri ve sözleşmeli personelimize yönelik İstanbul genelinde 12 bin 898 kişiyi kapsayan bir GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yapıldı. Sonuçlara göre, emniyette kaydı bulunan bu 233 kantinci ve sözleşmeli personelden 17'si aranan kişiler listesinde gözüktü. Emniyet Müdürlüğünün bize vermiş olduğu raporda, bunlarla ilgili yasal işlem başlatıldığını görüyoruz. Rapor, çeşitli suçlardan, -bunlar daha çok hırsızlık, uyuşturucu, cinsel taciz gibi suçlardan- hüküm giymiş kişileri kapsıyor. Eğitim-öğretim sürecinde kantinlerde, işletmelerimizde bu tür kişilerle ilgili uygulamaları takip ederek rapor sonuçlarını ilçelere yazarak çalışanlarımızla ilgili bu bilgilerin teyidini alıp daha sonra da bunlarla ilgili idari işlemlerimizi sürdüreceğiz. Yasal işlem boyutunu zaten emniyet yapıyor."

Muammer Yıldız, İstanbul'da 5 bin eğitim ve öğretim kurumu, 114 bin öğretmen ve 3 milyon 200 bin öğrenci olduğunu anımsattı.

Araştırma sonuçlarında yer alan bu kişilerin, şu an masum veya ıslah olmuş olabileceklerini ancak daha önce bu tür suça bulaşanların, çocukların bulunduğu ortamlar ile eğitim ve öğretim kurumlarında bulunmamaları gerektiğini kaydeden Yıldız, "Bunun gereği yapılacak. Bu konuda hassasiyet gösteriliyor. Bunun takipçisi olacağız" dedi.

İşten çıkarılacaklar

Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nde, "bu tür suçları işlemiş kişilerin affedilmiş olsalar bile göreve alınmayacakları" şeklinde bir madde bulunduğunu anımsatan Yıldız, "Buna rağmen neden böyle bir sonuç çıkıyor? Tabii o raporlar bize gelip bunlar üzerinde çalıştıktan sonra hata nereden kaynaklanıyor göreceğiz" dedi.

"Sabıkalı kantinci ve şoförlere ne gibi yaptırımlar uygulanacağına" ilişkin soruyu Yıldız, "Bunlar tabii ki işten çıkarmayı gerektiren suçlar. Kişi yakalandığında sözleşmesinin feshi gerekir. Biz bunları takip edeceğiz" şeklinde yanıtladı.

Yıldız, yaklaşık 13 bin kişi üzerinde yapılan bu çalışmada kişinin işlediği suçun tarihi ve suçun niteliğinin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sabıka kaydında gözükmeyen ama GBT incelemesine tabi tutulduğunda gözüken suçlar var. Böyle olduğu takdirde bundan sonraki düzenlemelerde kişilerden istenecek raporun, sabıka kaydı değil de GBT inceleme raporu olması daha makul olacak. Bu konuda da bir çalışma yapmamız gerekecek."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir