Milli iradeyi paspas gibi seremem

Sağlık Bakanı Akdağ, görevde oldukları süre boyunca devlet hastanesinde çalışan hekimlerin muayenehane açamayacağını belirtirken, Tam Gün Yasası'na karşı çıkan bazı meslek örgütlerini de eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün yasasına ilişkin bazı meslek örgütlerinin tepkisini değerlendirirken, "Milli iradeyi kimsenin, herhangi bir meslek örgütünün ayağının altına paspas gibi seremem" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akdağ, hastaneleri özelleştirmek gibi bir niyetlerinin olmadığını, aksine kamu hastanelerini geliştirmek istediklerini söyledi. Akdağ, "Çapa'da, Cerrah Paşa'da hocalar yürümüş, öğrencilerini, asistanlarını da almışlar yanlarına. Dertleri, 'benim muayenehanem' olacak diyor. Aslında sosyal demokrat bir partinin böyle şeylerin arkasında durmaması lazım. Maksatlar birbirine karışıyor" diye konuştu.

Biz milletvekiliyiz halkı temsil ediyoruz. Elbette bütün meslek örgütlerinin başımızın üstünde yeri var. Benim kadar onlarla bir araya gelen Bakan az bulunur. Ama bir meslek örgütü ile irtibatı kestim bir zaman. Bana 'Sayın Bakan şöyle bir şey var. Bu hususta bizimle derhal görüşün. Aksi halde nümayiş yapacağız' dediler. Ben de haber gönderdim 'nümayiş yapsınlar' dedim. Milli iradeyi temsil ediyoruz. Bu meslek örgütündeki değerli arkadaşlarım 100, 200 bin kişiyi temsil ediyor. Ben 74 milyon kişiyi temsil ediyorum. Kusura bakmayın, milli iradeyi kimsenin, herhangi bir meslek örgütünün ayağının altına paspas gibi seremem.

"Muayenehane açmasına izin vermeyiz"

Sağlık Bakanlığında çalışan 33 bin uzmanın, 23 bin aile hekiminin ve diğer pratisyen hekimlerin tam gün ile ilgili bir sorunun olmadığını belirten Akdağ, "Bu ülkede biz iktidarda olduğumuz müddetçe devletin hastanesinde, üniversite hastanesinde çalışan bir hekimin dışarıda muayenehane açmasına, özel bir yerde çalışmasına gücümüz yettiği kadar müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Reçete bedeli

Reçete bedeli olarak 3 lira alınmasına ilişkin çalışmayla ilgili eleştirileri yanıtlayan Akdağ, şunları söyledi:

"Bunlar katılım değil. Bir ülkede sağlık hizmetlerine erişimi çok kolaylaştırdığınız zaman gereksiz kullanım başlıyor. Bunun için katkı payı almak lazım. Ama bunları eski zulüm düzeniyle karşılaştırmayın. Bunu sağlıktan para alınması şeklinde algılamayınız. Dünyada bu işi en hakkaniyetle yapan Kuzey Avrupa ülkelerinde katkı payları vardır. Eski sistemde veya bazı üniversite hocalarının devam ettirmek istediği gibi üniversitedeki muayenehane sisteminde 'Gel muayenehaneme 300 lira ver. Ameliyat olursan 5 bin lira ver' sistemi Türkiye'de bitmiştir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir