Milyonlarca kişi 'Hacı' oldu

Bayram sabahı kurban kesiminin ardından tıraş olan adaylar, ihramdan çıkarak "Hacı" oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEKKE - Mekke'deki hacı adayları, bir taraftan hacı olmanın diğer taraftan Kurban Bayramı'nın sevincini yaşıyor.

Arife Günü Arafat'a çıkan hacı adayları, gün batımıyla Müzdelife'ye geçti. Arafat ve Müzdelife vakfelerini tamamlayan hacı adayları, Kurban Bayramının ilk saatlerinde Mina'ya ulaştı. Mina'da Cemrat-ül Kübra adı verilen büyük şeytanı temsil eden cemerata 7'şer taş attı. Bayram sabahı kurban kesiminin ardından tıraş olan adaylar, ihramdan çıkarak "Hacı" oldu.

Haccın vaciplerinden olan ve "taş, baş, tıraş" şeklinde söylenen şeytanı taşlama, kurban kesimi ve tıraş olma, bugün için tamamlanmış oldu. Kurban Bayramının ilk gününe kadar "taş, baş, tıraş" vaciplerini yerine getiren adaylar "Hacı" olmak için büyük çaba gösterdi.

Hazreti İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etmek istediği Mina'da, küçük, orta ve büyük şeytanı temsilen 3 ayrı cemre bulunuyor. Şeytan taşlama, oğlunu kurban etmesi sırasında musallat olan şeytana karşı verilen sınavdan başarıyla çıkan Hazreti İbrahim, oğlu Hazreti İsmail ve eşi Hazreti Hatice'nin Allah'a tam teslimiyeti anlamına geliyor.

Şeytanı temsilen cemerata taş atılması, Allah'tan başka bir gücü tanımamak ve ebedi hürriyet için yeryüzündeki zalimlerin ve tağutların (Allah'a karşı kafa tutan) üzerine yürümeyi simgeliyor.

Hacı adayları, Kurban Bayramı'nın birinci günü, büyük şeytanı temsil eden Cemrat-ül Kübra'ya 7 taş attı.

Bayramın ikinci gününde küçük, orta ve büyük cemeratlara 7'şer taş atacak hacılar, bayramın üçüncü günü aynı şekilde 3 cemerata 7'şer taş daha atacak.

Kurbanlar kesildi

Türk hacı adaylarının vekalet yoluyla Diyanet İşleri Başkanlığına verdiği kurban kesim görevi, İslam Bankası tarafından gerçekleştirildi. Bayram sabahı, kestirilen kurbanların etleri, tam donanımlı uçak ve tırlarla, ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmeye başlandı. "Kurban kesiminin yapıldığı" haberini alan hacı adayları, tıraş olduktan sonra ihramdan çıktı.

Arife günü hacı adaylarının Arafat'ta olduğu sırada, Kabe örtüsü yenisiyle değiştirildi. Sadece yerli halkın Mekke'de bulunduğu sırada yapılan örtü değişimiyle Kabe de ihramdan çıkarıldı. Vinçler yardımıyla yeni örtünün takılıp, ardından eski örtünün indirilmesi törenle gerçekleştirildi. Böylece Kabe taşları görünmeden örtüsünün değiştirilmesi sağlandı. Hac dönemi nedeniyle örtünün alt kısmı yukarıya doğru toplanmasıyla ihrama bürünen Kabe, yeni örtüsünün takılmasıyla ihramdan çıkarılmış oldu.

Hacılar Kabe'yi tavaf ediyor

Arafat'tan inen bazı hacı adayları, ihramda iken Kabe'yi tavaf yaptı. Bazıları ise hacı olup ihramdan çıktıktan sonra tavaf yapmayı tercih ediyor. Arafat'tan sonra Kabe'ye ziyaret tavafı yapılması vacip sayılıyor.

Hacılar, Merve ile Safa dağları arasında 7 kez say yapıyor. Mekke'den ayrılmadan önce hacılar, fırsat buldukça veda tavafı yapmaya çalışıyor. Hacıların tamamının Mekke'de olması nedeniyle Kabe'de yoğunluk yaşanıyor.

Hac görevini yerine getiren Türk hacı adaylarının, ülkeye dönüşleri 20 Kasımda başlayacak. İlk kafilerinin 20 Kasımda gidişinin ardından, Türkiye'ye dönüşler 20 Aralığa kadar devam edecek. Hac öncesi Medine'ye gitmeyen bazı hacılar, Kurban Bayramının 4. günü Medine'ye geçecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir