Mini istihdam paketi geliyor

Hükümet, yeni kabinenin oluşmasının ardından birbiri ardına ekonomik kararları planları uygulamaya başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Hükümetin, daha önce bir kez denediği ancak veto edilen geçici işçilerin istihdam büroları aracılığıyla sağlanması planı ile uzun süredir tartışılan bölgesel asgari ücreti TBMM gündemine getirmeye hazırladığı öğrenildi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, 2012 bütçesi görüşmeleri öncesinde bu yöndeki bir tasarının verilmesinin planlandığı kaydedildi.

Hükümet, yeni kabinenin oluşmasının ardından birbiri ardına ekonomik kararları planları uygulamaya başlayacak. Bu kapsamda, yasal olarak hazırlanması gereken ve temel politika metni olan Orta Vadeli Program ve Mali Plan yayınlanacak.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı, teşvik sisteminin de revize edileceği cari işlemler açığını düşürmeye yönelik planı da sonbahara kadar açıklanması beklenen metinler. Bunlar arasında, hükümetin hazırlıklarını büyük oranda tamamladığı ancak orta vadeli planları açıklanmayan istihdam paketinin, torba yasa ile yapılan düzenlemelerde olduğu gibi mini bir paket halinde gündeme getirileceği öğrenildi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre daha önce veto edilen özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ile bölgesel asgari ücreti düzenleyen tasarı TBMM'ye sunulacak. Asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesinin, yeni teşvik sistemi için de baz teşkil etmesinin umulduğu kaydedildi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminde yapılacak revizyonun,  Türkiye'nin yüksek açık verdiği veya ithalat yoğun olarak gerçekleşen 6 sektörde üretimin Türkiye içinde yapılmasına yönelik ara teşvik mekanizmaları üretilmesi olduğunu belirtmişti. Demir-çelik, makine,  kimya, otomotiv, tarım-gıda ve tekstil alanında yeni teşvik mekanizmaları oluşturulurken, işgücü maliyetinin de düşürülmesi amacıyla az gelişmiş bölgelerde yapılacak işgücü yoğun yatırımların desteklenmesi için yeni bir araç geliştirilmiş olacağı kaydedildi.

Geçici iş ilişkisi kurulması ise daha önce TBMM'de kabul edilmiş ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geri gönderilmişti. Veto gerekçeleri de gözden geçirilerek, özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici işçi alımında işçilerin çalışma ve ücret garantilerinin artırılması ile sendikalılığı konusunda iyileştirme yapılacağı ve düzenlemenin tekrar gündeme getirileceği öğrenildi.

Kısmi paketin, yeni seçilen TBMM'nin göreve başlamasıyla sonbahar aylarında sevk edileceği, 2012 bütçe görüşmeleri ile çakışmaması durumunda da gündeme alınmasına çalışılacağı kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir