Mini torba yasa yürürlükte

MEB'e 24 bin öğretmen atama yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kamuoyunda "mini torba yasa" olarak adlandırılan, 6215 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen serbest öğretim kadrolarından boş bulunan 24 bin 245 öğretmen kadrosuna, merkezi yönetim bütçesiyle yapılan atamalar dışında, 31 Aralık 2011 tarihine kadar atama yapılacak.

Kanuna göre, özel güvenlik şirketlerince üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri, hizmetin başladığı gün mesai saati bitimine kadar ilgili valiliğe bildirilecek. Mevcut düzenlemede, ilgili valiliğe en geç bir hafta önce yazılı olarak bildirilmesi zorunluluğu vardı. Bu düzenlemeyle şirketlerin cezai yaptırıma maruz kalmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Özel güvenlik şirketlerinin yanı sıra alarm izleme merkezlerinde kurucu ve yönetici olarak çalışacaklar hakkında da güvenlik soruşturması yapılacak. Güvenlik soruşturması ve ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında yapılacak arşiv araştırması, 5 yılda bir yenilenecek.

Yükseköğrenim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından veya bölümlerinden mezun olanlarda, silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Mevcut düzenlemede, 5 yıl süreyle bu eğitim şartı aranıyordu.

Genel kolluk kuvvetlerinden ve MİT'ten emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlarda, özel güvenlik temel eğitimi şartı ile "Silahsız olarak görev yapacaklar için en az 8 yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak" şartı aranmayacak.

Spor federasyonları bağımsız olacak

Kanunla, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un, "özerklik" olan ek 9'uncu maddesinin başlığı, "Bağımsız spor federasyonları" olarak değiştirildi.

Yasadaki değişikliğe göre bağımsız spor federasyonları kurulacak. Federasyonlar, sporla ilgili faaliyetleri yürütecek, gelişmesini sağlayacak, sporcu sağlığıyla ilgili konularda gerekli önlemleri alacak, federasyonları uluslararası faaliyetlerde temsil edecek, Tahkim Kurulu kararlarını uygulayacak.

24 bin 245 öğretmen atama yetkisi

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde (TODAİE) lisansüstü eğitim görmekteyken, terör suçundan hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, 25 Temmuz 2011 tarihine kadar başvurmaları halinde öğrenci affından yararlanabilecek.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Sevk ve İdare Yüksekokulundan, terör suçundan hüküm giyenler hariç, ilişiği kesilenlerin de YÖK tarafından denklik yönünden uygun yüksek öğretim kurumları belirlenerek aynı haklardan yararlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen serbest öğretim kadrolarından boş bulunan 24 bin 245 öğretmen kadrosuna, merkezi yönetim bütçesiyle yapılan atamalar dışında, 31 Aralık 2011 tarihine kadar atama yapılacak.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığının merkez ve taşrada boş bulunan kadrolarına, merkezi yönetim bütçe kanundaki sınırlamalara tabi olmaksızın, 2011 yılı için bin 500 atama yapılabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir