Minibüse mayın tuzağı: 9 ölü

Hakkari'de Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında mayınn patladı. 1'i bebek 4 kişi yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAKKARİ- Hakkari'nin Geçitli köyü yakınlarından bir minibüsün geçişi sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu, ilk belirlemeye göre 9 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Aydın Erol yönetimindeki minibüsün, merkeze 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü ile Durankaya beldesi arasından geçişi sırasında önceden yola döşenen patlayıcı infilak etti.

Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve güvenlik güçleri sevk edildi. Hakkari Valisi Muammer Türker, 9 kişinin yaşamını yitirdiği patlamada, minibüste bulunan 15 aylık bir bebek ile 3 kişinin yralandığını belirtti.

Yaralı bebeğin hava ambulansıyla Van'a sevk edildiğini kaydeden Türker, diğer yaralıların tedavisinin Hakkari Devlet Hastanesinde sürdürüldüğünü bildirdi.

Terörist saldırıyı düzenleyenlerin ele geçirilmesi için operasyonların sürüyor.

Ölen ve yaralananların kimlikleri belli oldu

Aydın Erol yönetimindeki minibüsün merkeze 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü ile Durankaya beldesi arasından geçişi sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu ölenlerin sürücü Aydın Erol ile Eşref Gür, Enes Erol, Abuzeyd İden, Şirin Kurt, Semiha Dayan, Raife Çiftçi, Cane Dayan, Nurullah Umut Çiftçi olduğu belirlendi.

Kazada yaralananların ise Özgür İden, Sudenaz Kurt (3), Berivan Dayan ile 15 aylık Zeynep Kurt olduğu tespit edildi.

2 patlayıcı düzeneği bulundu

Türker, patlamanın ardından olay yerine giden vatandaşlar tarafından 3 sırt çantası ile 2 patlayıcı düzeneği bulunduğunu, düzeneğin incelenmek üzere güvenlik güçlerince muhafaza altına alındığını bildirdi.

Vali Türker, kent merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından Geçitli köyünde yaşayan çok sayıda vatandaşın olay yerine gittiğini belirtti.

Patlamanın ardından bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandığını ifade eden Türker, şunları kaydetti:

"Olay yerinde yapılacak inceleme için kalabalığı bölgeden uzaklaştırmak isteyen askerler ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşanmış. Yakınlarını kaybeden vatandaşların psikolojisi nedeniyle bu tür olaylar yaşanabilir. Kalabalığın güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırılmasının ardından cumhuriyet savcımız da olay yerinde incelemelerine başlamıştır. Böylesine üzücü bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum."

Gül: Devletimiz vatandaşı yalnız bırakmayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'deki mayın patlamasına ilişkin, "Mayın kullanarak sivil insanlara baskı yapmak,onları tehdit etmek, sindirmek için bir şekilde onlara karşı terör kullanmak... Bunu şiddetle telin ediyorum" dedi.

Gül, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari ile görüşmesi sırasında basın mensuplarının Hakkari'deki terör eylemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Patlamada hayatını kaybeden bütün vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm vatandaşlara başsağlığı dileyen Gül, şunları söyledi:

"Üzüntümüz büyük. Küçük çocuklar var. Bu, terörün acımasızlığını ve terörün gözünde hiçbir insani duyguların kalmadığını gösteren bir saldırı. Mayın kullanmak başlı başına zaten dünyada yasaklanmış bir şey. Mayın kullanarak sivil insanlara karşı, onlara baskı yapmak, onları tehdit etmek, sindirmek için bir şekilde onlara karşı terör kullanmak... Bunu şiddetle telin ediyorum. Ve Türk ve dünya kamuoyu önünde terör örgütünün amacının ne olduğunu, terör örgütünün hangi unsurları nasıl kullandığını göstermesi açısından acı olaylardan biri olarak görüyorum. Devletimiz hiçbir zaman vatandaşını terör organizasyonu, terör örgütü karşısında yalnız bırakmayacaktır, ezdirmeyecektir. Ne gerekirse her türlü tedbiri de alacaktır. Ümit ediyorum ki bölgedeki vatandaşlarımız da o yörelerde yaşayan bütün insanlarımız da Kürt-Türk hiçbir ayrım yapmadan hepsi bu terör saldırısından ibret alıp, Türkiye'de neler yapılmak istendiğini, bu terör örgütünün neler yapmak istediğini en iyi şekilde değerlendireceklerdir."

Askeri araç şarampole yuvarlandı: 7 yaralı

Öte yandan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri aracın şarampole yuvarlanması sonucu 7 asker yaralandı.

Alınan bilgiye göre, ilçe merkezinden Durak Jandarma Karakol Komutanlığına giden zırhlı araç, Şemdinli-Yüksekova karayolunun Şapatan Geçidi mevkisinde şarampole yuvarlandı.

Araçta bulunan 7 asker yaralandı.

Yaralı askerler, Şemdinli ve Yüksekova'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir