Minik öğrencilere okul zili çaldı

İlköğretim birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin okula alışmalarını kolaylaştırmak için düzenlenen "Uyum Programı" başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "3-5 yaş arasında şu anda Türkiye'de okullaşma oranı yüzde 43'lere geldi. Oldukça iyi bir gelişme kaydettik" dedi.

İlköğretim birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin okula alışmalarını kolaylaştırmak için düzenlenen "Uyum Programı" başladı.

Bakan Dinçer, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, MEB Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürü Funda Kocabıyık ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Eryaman Başak Anaokulunda düzenlenen 2011-2012 intibak (uyum) dönemi açılış programına katıldı.

Dinçer, programda yaptığı konuşmada son yıllarda eğitimde özellikle altyapıda çok ciddi mesafeler katedildiğine dikkat çekti. Dinçer, bundan 7-8 yıl öncesine kadar Türkiye'de çok düşük okullaşma oranlarıyla, düşük derslik ve öğretmen sayılarıyla ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Dinçer, şöyle dedi:

"Aslında bu sorunlarımızın hepsi ortadan kalkmış görünmüyor. Hala dersliklerle ilgili sorunlarımız var. Türkiye'de 2002 yılına kadar yaklaşık 335 bin civarında derslik yapılmış iken, 2002 yılından günümüze kadar 163 bin yeni derslik yapıldı. Ama hala yaklaşık 160 bin dersliğe ihtiyacımız bulunuyor."

2002'deki yaklaşık 530 bin civarında öğretmen sayısına o günden bugüne tam 300 bin öğretmenin ilave edildiğini ifade eden Dinçer, "Bunlardan emekli olanları düştüğümüz zaman, hala yaklaşık 150 bin civarında öğretmene ihtiyacımız bulunuyor" dedi.

Hedef yüzde 100

Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

"Bütün bunlara rağmen altyapı yetersizliği ne kadar fazla olursa olsun, fiziki şartlarımız ne kadar yetersiz bulunursa bulunsun bu sorunları aşacak yegane güç öğretmenlerimizin elindedir. Öğretmenlerimiz bütün yetersizlikleri kapatacak kadar ellerinde sihirli bir değneğe sahiptirler. Bu da öğretmenlik mesleğine sahip çıkmaları, onu saygın bir konumda tutmaya çaba sarf etmeleri ve çocuklarımıza kendilerini adamalarıdır. Kendi çocuğunuz gibi demiyorum, herkesin çocuğu kendisine aittir, ama biz çocuklarımızı öğretmenlerimize emanet ediyoruz. Bu yüzden bir emanet gibi onlara sahip çıkmalı, onlara sevgiyle, şefkatle ve sabırla bir şeyler öğretmeye çalışmalıyız."

Eğitim alanında dünyadaki gelişmelerin takip edildiğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:

"Bu açıdan son yıllarda tüm dünyada giderek eğitim yaşının düştüğünü görüyoruz. Bu sebeple 3 ila 5 yaş arasındaki eğitimi ve okullaşma oranlarını artırmak için de özenle çaba sarf ediyoruz. 3-5 yaş arasında şu anda Türkiye'de okullaşma oranı yüzde 43'lere geldi. Oldukça iyi bir gelişme kaydettik son birkaç yıllık bir zaman diliminde. Sadece 5 yaşta zorunlu eğitimi sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan bakıldığından tüm ülkemizde, 5 yaşındaki çocukların tamamının okullaşabileceği bir altyapı çalışmasını tamamlamak üzereyiz. 2013 yılında Türkiye'de bütün 5 yaşındaki çocuklar için okullaşmayı yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu günlerde 5 yaşındaki çocuklarda yüzde 67 civarında bir orana ulaşmış görünüyoruz. Dolayısıyla bu yıl sonuna kadar yüzde 80'i aşacağımız bir projeyi, daha sonraki yıl da yine yüzde 100'e yakın bir rakama ulaşacağımızı hedefliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir