Minnihanov: Türk şirketlerini yatırıma bekliyoruz

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, ülkedeki büyük vergi avantajı ve mükemmel inovasyon altyapısıyla Türk yatırımcıları beklediklerini dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FULYA KAZAKLI

ANKARA - Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirtirken, ülkedeki mükemmel inovasyon altyapısı ve vergi avantajlarıyla Türk yatırımcıları beklediklerini bildirdi. Konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak’ın ikili ilişkiler ve Rusya ile ilgili sorularını yanıtladı. 

Türkiye’nin uzun yıllardan beri Tataristan’ın en önemli yurtdışı partnerlerinden birisi olduğunu belirten Rustam Minnihanov, bu kapsamda Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine de önem verdiklerini söyledi. Ülkede Federal Hükümet organlarının desteğiyle Türkiye ile karşılıklı ilişkileri destekleyen altyapı geliştirildiğini belirten Minnihanov, Türkiye’nin 278 şirket ile en büyük yabancı yatırımcı ülke olduğunu kaydetti. Türkiye’nin dış yatırımlarının yüzde 10’unu Tataristan’da yaptığını, Albuga Sanayi Bölgesi’nde Türk şirketlerinin önemli yatırımları bulunduğu belirten Minnihanov, Hayat Holding, Anadolu Grup, Şişecam, Tırsan, Çukurova Holding gibi şirketlerin tamamlanmak üzere olan büyük yatırımları yanı sıra yeni yatırımlar için de görüşmelerin sürdüğünü vurguladı. Minnihanov, Tataristan’da inovasyon altyapısına büyük önem verildiğini, Alabuga’nın yanı sıra İnnopolis Teknik ve İnovasyon Özel Ekonomi Bölgesi’nde de güçlü altyapı bulunduğuna işaret ederek, 9 teknopark, 8 iş geliştirme merkezi ve 1 nano teknoloji bölgesi ile yenilikçi üretime büyük önem verdiklerini kaydetti. 

Hedef 2015’te 5 milyar dolarlık yatırım çekmek 

Rusya Federasyonu desteği ile oluşturulan Alabuga Sanayi Bölgesi’nde ülke sanayi üretiminin yüzde 70’inin gerçekleştirildiğini belirten Rustam Minnihanov, 2015’te bu bölgeye 5 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip 60 yeni yatırım çekmeyi ve 10 bin kişilik istihdam sağlamayı planladıklarını söyledi. Mülkiyet, toprak ve nakliye gibi yerel vergi muafiyeti yanı sıra ilk 5 yıl yüzde 2 gelir vergisi oranıyla yatırımcı beklediklerini dile getiren Minnihanov, makine-ekipman için de gümrük ve KDV muafiyeti bulunduğunu anlattı. 

Minnihanov, “IT-parkı, Kimgrad teknoloji şehri, Ideya teknoparkı, iş geliştirme merkezleri, önde gelen eğitim, bilim ve araştırma kuruluşları gibi modern altyapıya sahip gelişmiş teknopark şebekesini yatırımcıların hizmetine sunmaktayız. Özel Ekonomi Bölge statüsüne sahip uydu kentler Innopolis ve Smart-City Kazan gibi projeler Rusya desteği ile gerçekleştirilen diğer öncelikli projeler” dedi. 

Smart-City Kazan’da ise ileri teknoloji ile donatılmış üretim, lojistik alanlarının, fuar, iş, konferans merkezlerinin, sağlık ve eğitim tesislerinin, ticaret ve eğlence merkezlerinin kurulmasının öngörüldüğünü belirten Minnihanov, Rusya’nın Kazan’ı ‘yatırım politikalarını en iyi gerçekleştiren şehir’ olarak tanımladığını vurguladı. 

Türkiye ile mevcut ilişkilerin seviyesinden memnun olmakla birlikte, daha etkili kullanılabilecek potansiyel bulunduğunu belirten Rustam Minnihanov, “Tataristan Rusya’nın en ileri, sanayi olarak gelişmiş ve yatırım açısından en cazip bölgelerinden biri. Bölgede petrol çıkarılır ve işlenir, gelişmiş petrokimya sanayisi bulunmakta, uçaklar, otomobiller, helikopterler, gemiler, kompresörler, makine sanayi ürünleri, tıbbi aletler ve diğer ürünler üretilmekte. Aynı zamanda Tataristan geleneksel olarak Rusya’nın tarım üretim bölgeleri lideri” diye konuştu. 

Türk şirketlerinin; özellikle altyapı tesisleri, sanayi, spor tesisleri, lojistik merkezleri projelerinde yer almalarından memnun olacaklarını dile getiren Minnihanov, “Türk şirketlerinin Rusya pazarında start platformu olarak Tataristan’ı seçmelerini arzu ediyoruz. Bunun için gerekli tüm şartları oluşturmaya çalışacağız. Biz yatırımlar için açığız ve Tataristan’da proje gerçekleştirmek isteyen Türk şirketlerine azami destek sağlamaya hazırız” dedi.

Rusya ile gelecek toplantı Kazan'da yapılsın

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, dün sabah Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in ziyareti ve işbirliği toplantılarını değerlendiren Minnihanov, Türkiye- Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılması için girişimde bulunduklarını ve Türkiye’den destek beklediklerini bildirdi. İki ülke arasındaki işbirliğinin yatırım ve ticaretle sınırlı olmaması gerektiğini belirten Minnihanov, kültür, eğitim, turizm, sağlık ve teknoloji alanlarındaki işbirliklerinin de ilerletilmesi gerektiğini anlattı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Tataristan’ın, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde birleştirici bir yapısı olduğunu kaydetti. Zeybekci, “Türkiye- Rusya arasında 2023’e kadar 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmada Tataristan’ın taşıyıcı lokomotif olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir