Mısır'da iktidar güven tazeledi

İlk resmi sonuçlara göre, iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi 508 milletvekilliğinden 420'sini kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da ikinci turu geçen Pazar günü yapılan genel seçimlerin ilk resmi sonuçları açıklandı.

Mısır Enformasyon Bakanlığının, Yüksek Seçim Komisyonundan alarak medyaya dağıttığı ilk resmi sonuçlara göre, iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi,  508 milletvekilliğinden 420'sini kazandı. İlk sonuçlara göre, ana muhalefet görevi de Müslüman Kardeşler Örgütü'nden Vefd Partisi'ne geçti. Vefd Partisi seçimlerin ikinci turundan çekildiğini açıklamasına rağmen bu turda 4 milletvekili çıkararak toplam 6 sandalye kazandı.

İktidara yakın solcu Tacammu Partisi 5 milletvekilliği, Sosyal Adalet Partisi ile liberal Gad (Yarın) partisi birer milletvekilliği kazandı.

Seçimlerin ikinci turundan çekilen, ülkenin en büyük muhalif grubu sayılan Müslüman Kardeşler Örgütü'nün bağımsız adaylarından sadece Mecdi Aşur milletvekili olmaya hak kazandı. 

Çoğunluğu iktidardaki NDP'ye yakın 69 bağımsız aday da parlamentoya girdi, iptal edilen seçim bölgelerinin çıkarması gereken 4 milletvekilliği koltuğu boş kaldı.

Seçimlerin ikinci turundan önce Müslüman Kardeşler ile Vefd Partisi çekildiklerini açıklamışlar, Mısır Yüksek Seçim Komisyonu, turlar arası çekilmenin yasal olmadığı gerekçesi ile Vefd Partisi ile Müslüman Kardeşler'in adaylarının oy pusularındaki isimlerinin muhafaza edilerek seçimlere katılmasına karar vermişti.

518 kişilik Mısır Parlamentosu'nun 10 üyesi, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından atanıyor. Bu 10 üyeninde iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nden olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kayıtlı 40 milyon 160 bin 799 seçmenin bulunduğu Mısır'da, Yüksek Seçim Komisyonu ilk turda katılımın yüzde 35, ikinci turda da yüzde 27 olduğunu açıkladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir