MİT: Genelkurmay'a sorun

Dink cinayetinin faili Ogün Samast'ın 'terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya yanıt göndermeyen MİT, Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast'ın 'terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya yanıt göndermeyen  MİT Müsteşarlığı, "Dink cinayetine ilişkin TBMM ile paylaşılan belgelerin 'devlet sırrı' olup olmadığı"nın Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını istedi. 

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ogün Samast ve avukatı katılmazken, Dink ailesinin avukatları Hakan Bakırcıoğlu ve Cem Halavut geldi. Duruşmaya, avukat Levent Yıldırım, şehir dışına taşındığı için müvekkili Samast'ın avukatlığından istifa ettiğine dair dilekçe gönderdi.

Dink cinayeti ana davasına bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, gönderdiği yanıtta, iki dosyanın birleştirilme taleplerinin 30 Ekim'deki duruşmada değerlendirileceğini bildirdi.

MİT Müsteşarlığı'ndan, mahkemenin "Dink cinayetine ilişkin TBMM ile paylaşılan belgelerin 'devlet sırrı' olup olmadığı" yönünde sorusuna yanıt geldi. Müsteşarlık "Hususların 'devlet sırrı' olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı'na sorulması gerektiğinin uygun olacağı" yönünde görüş bildirdi.

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, MİT tarafından TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na sunulan her türlü belgenin kendilerine verilmesi gerektiğini belirterek, bunun Dink cinayetini işleyen örgüt bağlantılarının ortaya çıkarılması yönünden zorunlu olduğunu kaydetti. 

Bu zorunluluk nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na herhangi bir soru sorulmasının gereksiz olduğunu düşündüklerini dile getiren Bakırcıoğlu, Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan araştırmada, varsa ve daha önce konulan kısıtlama kararı kaldırılmışsa cinayetle ilgili bilgi ve belgelerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenmesini talep etti.

"Gizlilik" Genelkurmay Başkanlığı'na sorulacak

Mahkeme heyeti, MİT Müsteşarlığı'ndan gelen cevabi yazı doğrultusunda, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, Dink cinayetine ilişkin TBMM ile paylaşılan belgelerin "devlet sırrı" olup olmadığı yönünde görüş sunmasını istedi.

Talep üzerine Dink cinayeti soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'ne dava dosyası ve klasörlerin UYAP üzerinden gönderilmesine hükmeden heyet, Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan araştırma sonunda ele geçen belge ve bilgilerde kısıtlılık kararının devam edip etmediğinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan sorulmasını kararlaştırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir