Mobil 'indirme' çılgınlığına kapıldık, en çok mesajlaşmaya yüklendik

Hep birlikte bir indirme çılgınlığı yaşıyoruz... PC'ler, Android cep telefonları, tabletler derken neredeyse oyun, yazılım, program yükleme hastası olduk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-028.jpg

Siz de benim gibi merak ettiğiniz herhangi bir konuda doğru, güncel, tutarlı ve karşılaştırılabilir verilere ulaşamamanın eksikliğini hissediyor musunuz? Doğrusu bu ya, ben çok hissediyorum. Araştırma yaparken aynı konuda birbiriyle tutarlılık göstermeyen verilerle karşılaşınca canım sıkılıyor. Çünkü tutarlı, güncel verilerle desteklenmeyen haberlerin canlılığını yitirdiğini düşünüyorum. İşte ben böyle düşünürken elime güvenilir bir kaynaktan üstelik merak ettiğim bir konuda bir araştırma raporu geçti. Raporun ismi, ‘Tamindir Türkiye İndirme Trendleri Raporu’. Rapor, Türkiye’de bilgisayar ve mobil cihaz kullanıcılarının yazılım, uygulama ve oyun indirme alışkanlıkları hakkında, verilere dayanarak genel bir çerçeve çiziyor. Yani, internet üzerinden hangi uygulamaları, oyunları indiriyoruz, en çok hangi yazılımları beğeniyoruz ya da bu istatistikler platformlara göre nasıl dağılıyor, kategorisel sınıfl andırmalar ne yönde, şehirlere göre davranışlar nasıl değişiyor? gibi soruların cevapları var bu raporda. 

Sözün özü güzel bir çalışma bu ve veriler dikkat çekici. Raporu 2004 yılında kurulan ve genç bir ekiple çalışan, tamindir.com teknoloji ve program websitesini bünyesinde barındıran İzmir merkezli CNT İnteraktif şirketi hazırlamış. Aylık 15 milyona ulaşan masaüstü ve mobil toplam indirme hacmiyle tamindir.com verileri, Türkiye’nin uygulama, oyun alanındaki davranışlarının yorumlanabileceği verileri sağlayan en büyük ve doğru kaynaklardan biri durumunda. Rapor tamindir.com üzerinden 2014 yılı içerisinde yapılan indirme istatistiklerinden yola çıkılarak hazırlanmış; ancak Türkiye’nin en yüksek trafikli indirme sitesi olması dolayısıyla rapordan oransal olarak Türkiye geneli ilgili bir fikir edinebilmek de mümkün. 

Şimdi, hem indirme sektörünün benim en fazla dikkatimi çeken rakamlarına bakalım hem de tamindir. com şirketinin genç kurucusu Caner Bayraktar’ın sektörün dinamiklerine ilişkin söylediklerine kulak verelim. Haydi anlatmaya başlayalım. Önce neyi anlamaya çalıştığımıza bakalım. Soru 1: İndirme platformları ne iş yapar? ta- Hep birlikte bir indirme çılgınlığı yaşıyoruz... PC'ler, Android cep telefonları, tabletler derken neredeyse oyun, yazılım, program yükleme hastası olduk. tamindir.com’un verilerine göre sitede 2014’te 25 miylon mobil indirme, PC'lere ise 105 milyon program indirme gerçekleşti. mindir.com Kurucusu Caner Bayraktar’ın cevabı şöyle: “Geliştiricilerin kullanıcılara ulaşabilmelerini sağlayan indirme platformları, sistematik şekilde gruplanarak sunulmuş, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu uygulama ve yazılımların mobil cihazlara veya bilgisayarlara indirmesini sağlayan ve bunun yanında özgün incelemeler sunan servislerden oluşuyor.” 

Soru 2: İndirme sektöründe trendler ne durumda? Bayraktar, “Trendler mobil uygulamalar üzerinde odaklanacak. En önemli payı bu yıl da haberleşme ve oyun uygulamalarının alacağını söyleyebiliriz. Haberleşme uygulamalarında Whatsapp, Viber gibi uygulamalar ön sıralarda olmaya devam edecektir; ancak Türkiye pazarına odaklanacak yeni uygulamaların çıkması durumunda trendlerde sürprizler görebiliriz” diyor ve “2015 yılında masaüstü yazılımların indirme hacminde istikrarlı bir düşüş, mobil uygulamalarda ise yüzde 50’ye yakın büyüme bekliyoruz” şeklinde konuşuyor. 

Tohum sermaye bulmak zor 

Caner Bayraktar’a bugün indirme sektörünün önemli oyuncularından birisi haline gelen tamindir. com’u tam 11 yıl önce kurmuş olduğu için Türkiye’de teknoloji şirketi olmanın zorluğu nedir diye bir soru da sordum. Bayraktar bu soruya, “Türkiye’de teknoloji şirketi olmanın en zor kısımlarını henüz kuruluş döneminde yaşıyorsunuz. Start-up’lar için tohum sermaye bulmak oldukça zor oluyor. İlk yatırım ihtiyacı her ne kadar küçük gibi görünse de, mali, hukuki ve lisans gibi giderleri düşününce Start-up’ın güçlü altyapıya kavuşmasındaki zorlukları gösteriyor. Kalifiye çalışan bulmanın güçlüğü de yaşanıyor. Bir süre sonra bizim gibi kalabalıklaşan ekiplerde, yeni çalışma arkadaşlarımızı kendi içimizde eğitiyoruz ve kişilerin kariyer gelişimlerine de fayda sağlayabiliyoruz” diyerek cevap verdi. tamindir.com olarak 2015 yılı içerisinde mobil cihazlar için üretilen uygulamalara yatırım yapmayı planladıklarını ve bu yatırımlar ile cirolarını artırmayı hedefl ediklerini söyleyen Bayraktar, “Sektörümüz hakkında fikir vermesi adına şirketimizin karlılık ortalaması, son 3 yılda yüzde 65’in üzerinde. Bu yıl da yapacağımız yatırımlar sonrası karlılığımızı yüzde 50 üzeri seviyede tutmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. Kıssadan hisse sektördeki gelişmeler ve rakamlar böyle. Siz, yukarıda yer verdiğimiz tablolara bakmayı da ihmal etmeyin derim.

6 yerli 3 yabancı şirket var, bireysel girişim çok 

Türkiye indirme sektöründe kaç şirket faaliyet gösteriyor? Pazarın ivmelenmesinin nedeni nedir? Caner Bayraktar diyor ki: "Android ve iOS marketlerdeki uygulama sayısının hızla artmasıyla, kullanıcılar yeni içerikler keşfetmek veya ihtiyacı olan uygulamayı bulabilmek için indirme platformlarına başvuruyorlar. Mobil cihazlar ile birlikte yüklenmiş olarak gelen mobil marketlerin yanı sıra globalde aynı sektörün tamindir. com ile benzerlik gösteren diğer örnekleri Softonic.com, Download. com. Sektörde Google Play ve iOS App Store gibi mobil marketleri hariç, Türkiye’de kurulmuş yaklaşık 6 şirket var. Şirket olmayan bireysel girişimlerin sayısı belirsiz. Ek olarak 3 de yabancı şirket Türkçe içerikleriyle faaliyet sürdürüyor."

kezban.pngkezoo.png