Mobil cihaz satışları artacak

Akıllı cep telefonları taşınabilir ve masaüstü tüm PC satışlarının önüne geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Deloitte'un raporuna göre 2011 yılına kadar 400 milyon adet akıllı cep telefonu pazara girerek ilk kez, taşınabilir PC satışlarını sollayacak.
Deloitte Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Grubunun hazırladığı Deloitte Telekomünikasyon Öngörüleri raporunun dokuzuncusunu yayınladı. 
Rapora göre, geçen yıl 3,2 milyar dolarlık telekomünikasyon pazarında yüzde 7 gibi çok büyük bir ivmeyle gelişen mobil iletişim ağ teknolojileri, her yönüyle gelecek için cazip bir pazarın altyapısını hazırlıyor. 
2011 yılına kadar 400 milyon adet akıllı cep telefonu pazara girerek ilk kez taşınabilir PC satışlarını sollamış olacak. Bir yıl sonra ise akıllı cep telefonları taşınabilir ve masaüstü tüm PC satışlarının önüne geçecek. Cep telefonu yazılımlarında ortalama 2 milyar dolara yakın bir hacim oluşturması beklenen Mobil Arama, 2010 sonundan itibaren klasik cep telefonu uygulamaları arasında yerini almış olacak.
Mobil arama öne çıkıyor
Günümüzün gezgin tüketicisi, akıllı cep telefonlarını, sesli haberleşmenin yanı sıra daha çok e-posta, takvim ve web tarayıcı özellikleri ile tanıyor. Deloitte, 2010 sonuna kadar en çok kullanılan bu uygulamalara bir yenisinin daha ekleneceğini öngörüyor. 
Mobil arama uygulamalarının 2010 sonuna kadar 2 milyar dolara yakın bir iş hacmi oluşturması bekleniyor. Mevcut web arama motorlarının işlevlerini mobil ortamlara uyarlaması, mobil arama konusunda yeni girişimlerin ortaya çıkması, ürün ve hizmet pazarlamasını desteklemek amacıyla geliştirilen uygulamalar, mobil arama teknolojilerinin gelişmesi ile sonuçlanacak. 2008 yılında Amerikalı mobil cep telefonu kullanıcılarının sadece yüzde 7'sinin mobil arama işlevlerini kullandığına dikkat çeken uzmanlar, geçen yıl ise sadece Japonya'da, mobil kullanıcıların yüzde 40'ının mobil arama hizmetlerinden faydalandığını söylüyor.
Akıllı cep telefonları (smartphone) 2009'da 180 milyon adetlik satış rakamı ile taşınabilir PC satışlarının üzerinde bir performans gösterdi. 2011 yılına kadar, 400 milyon adetlik satış rakamına erişmesi beklenen akıllı cep telefonlarının, dünyadaki -taşınabilir ve masaüstü- tüm PC satışlarını da aşması bekleniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir