‘Mobil EDS’ ile 2 yılda 1 milyon lira ceza kesildi

225 bin liraya mal olan 'Mobil EDS' projesinde 2 yılda 1 milyon liraya yakın ceza kesildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince geliştirilen ve 225 bin liraya mal olan Mobil Elektronik Denetleme Sistemi (Mobil EDS) aracıyla sürücülere 2 yılda 1 milyon lira para cezası uygulandı. 

Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren araçta ikisi trafik polisi 7 görevli, 07.00-19.00 saatlerinde görev yapıyor. 

Kent genelinde haftalık program dahilinde belirlenen arterlerde pazar günü hariç ihlal yapan araçlar ekip tarafından tespit ediliyor. 

Mobil EDS aracı üzerinde bulunan kameralar, elektronik algılama sistemleri aracılığıyla belirlenen alanı kontrol altında tutarak hız ihlali, belirlenen süre üzerinde park ihlali ve şerit ihlali yapan araçları tespit ederek ve ihlal fotoğraflarını kaydediyor. 

Araçta, park, emniyet şeridi ve hız ihlali tespiti, yüksek hızlı 3G haberleşme, merkeze veri iletimi, ihlal fotoğraf kayıtları, 360 derece hareket sağlayan kamera ve gözlük tipi kamera yer alıyor. 

Yaklaşık 2 yıl önce hizmete alınan, sabit ihlal tespit noktalarının kurulma olanağının bulunmadığı bölgelerde denetleme yapabilen ileri teknoloji hareketli kameralar ve yüksek kapasiteli algılayıcılarla donatılmış Mobil EDS aracı ile aracı bugüne kadar 10 bin 250 idari yaptırıma, 1 milyon 17 bin lira para cezası kesildi. 

4 fotoğraf eşliğinde tespit ediliyor

Mobil EDS Sorumlusu Şaban Kurtaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin Türkiye'de ilk kez Kocaeli'de uygulandığını, trafik ihlalleriyle mücadelede başarılı sonuçlar alındığını belirtti. 

Araçta 4 sabit kamera olduğunu ve kentte 12 ilçede hizmet verdiklerini anlatan Kurtaran, "Seyir halinde uygulama ile park ihlalleri ve hız koridoru ölçümü yapıyoruz. Trafik ihlalleri gerekli yasal işlemleri Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği halinde uyguluyoruz. Hatalı park ve hız ihlalleri kameralarımızla tespit ediliyor. Araçların plakaları otomatik olarak kaydedilerek, sisteme düşüyor. Trafik ihlalleri 4 fotoğraf eşliğinde tespit edilerek, trafik şubeye veriliyor. Burada gereken cezai işlem uygulanıyor" diye konuştu. 

Wi-fi bağlantılı gözlük kameralar

Kameraların yetersiz kaldığı, aracın giremediği dar sokaklarda wi-fi bağlantılı gözlük tipi kamerayla araç plakalarına odaklanarak, araçların fotoğrafını çektiklerini ifade eden Kurtaran, trafik ihlali yapan sürücülerin, denetleme aracını görünce hemen oradan uzaklaştıklarını kaydetti. 

Kurtaran, Mobil EDS aracıyla 2 yıldan bu yana yapılan denetimler sayesinde kentte park ve hız ihlalleri ile trafik kazalarında ciddi oranda bir azalma olduğunu sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir