”Mobil teknolojide adil rekabet şart”
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yener, "Bilişim'09 Kurultayı"nda rekabet ortamını değerlendirdi
ANKARA - Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, "Mobil teknolojinin önünün açılabilmesi için adil bir rekabet ortamının yaratılması gerekiyor" dedi.
Türkiye Bilişim Derneğince Rixos Otel'de düzenlenen "Bilişim'09 Kurultayı"nda, "CEO Forum" oturumu gerçekleştirildi.
INTEL Genel Müdürü Çiğdem Ertem, teknolojinin insan hayatına iyice girdiğini belirterek, internet ve bilgisayar olgusuna farklı bakılması gerektiğini söyledi.
Bilişim sektörünün, verimlilik ve zenginlik katan bir sektör olduğunu ifade eden Ertem, yaptıkları araştırmalar hakkında bilgi verdi.
"Bilgisayar Tutum Araştırması"nın, ailelerin bilişimi çocuklarının geleceği için önemli bulduklarının ortaya koyduğunu belirten Ertem, genç kuşak ile eski kuşak, kadın ile erkek ve bölgeler arasında bilgisayarın kullanımı açısından sayısal farklılıkların bulunduğunu belirtti.
KBBİ'ler düzeyinde bilişim
KOBİ'ler düzeyinde bilişimin yeterince kullanılmadığını belirten Ertem, bunun geliştirilmesi için birtakım çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 2006 yılından 2010 yılına kadar bilişim sektörü için konulan hedeflerin gerisinde kalındığını belirten Ertem, bilişim sektöründe öne çıkabilmek için nitelikli insan gücünün çok önemli olduğunu söyledi.
Ertem, bilişim alanının gelişmesi için bir odak belirlenmesi, alt yapının kurulması gerektiğini anlattı.
Türkiye'nin oldukça fazla genç nüfusa sahip olduğunu ifade eden Ertem, gençlerin bilişimi eğlence için kullandıklarını ancak gençlerin bilgi üretebilir hale getirilmesinin önemine değindi.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de Turkcell'in, Avrupa'nın 2. büyük operatörü olduğunu belirterek, teknoloji yetkinliğine sahip olmanın önemini vurguladı. Mobil iletişim alanında Turkcell olarak kendilerini eksik görmediklerini ifade eden Yener, "Turkcell, Türkiye'deki yazılım, bilişim ekosistemi, dünyanın herhangi bir ülkesiyle rekabet edebilir" dedi.
Tersine beyin göçü
Tersine beyin göçünün giderek arttığını söyleyen Yener, yurt dışından Türkiye'de bilişim dünyasında çalışmak için talepler aldıklarını belirtti.
Bilişimin önünü açmak için insan kaynağının önemli olduğuna işaret eden Yener, bu kaynağın Türkiye'de var olduğunu söyledi.
Mobil teknolojinin önünün açılabilmesi için adil bir rekabet ortamının yaratılması gerektiğini ifade eden Yener, bunun dışında vergi sorununun çözülmesi ve mobil iletişim dünyasının, hayatın olmazsa olmazı olduğunun algılanması gerektiğini anlattı.
Yener, Türkiye'de adil bir rekabet ortamı olmadığını savunarak, tüm operatörlere eşit yaklaşılması, önünün açılması gerektiğini söyledi.
"Vallahi billahi dinlemiyoruz"
Öte yandan, vatandaşın çok sık olarak kendilerine 'Bizi dinliyor musunuz' sorusu yönelttiğini belirten Yener, "Türkiye sınırları içinde ne Turkcell, ne Vadafone, ne Avea, ne de Türk Telekom, vallahi de billahi de tallahi de dinleme yapmıyor, dinleme yetkisi yok. Ne bir santim ne bir saniye dinleme yapıyoruz. Biz operatörler töhmet altında kalıyoruz. Özellikle 2006 öncesi dinlemeler kanunla verilen talimatla operatörlere yönlendiriliyordu. Ama 2006’da çıkan yasadan sonra tüm dinleme yetkileri devletin uhdesine alındı" dedi.