Mobilya sektörü 10 yılda 7 kat büyüdü

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün son 10 yılda 7 kat büyüdüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından, iş adamlarına yönelik "Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programları" konulu eğitim semineri İnegöl'de düzenlendi. 

Seminerde konuşan Güleç, Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşmak için tüm sektörler ile birlikte yoğun bir çaba içerisinde olduğunu belirterek  "İnegöl'ün '4i' formülü var. Bunlar istihdam, ihracat, inovasyon ve imalat. İnegöl, başarısını bu dört formüle borçlu" ifadelerini kullandı. 

Güleç, mobilya sektörünün son 10 yılda 7 kat büyüyerek, Türkiye'nin en önemli sektörü haline geldiğini  ifade etti. 

Türkiye mobilya sektörünün ihracatını 6 kat artırırken, İnegöl'ün tam 12,5 kat artırdığını bildiren Güleç,  İnegöl'ün Türkiye mobilya sektörünün fikir merkezi olduğunu ispatladığını aktardı. 

Güleç, devletin yatırımcının önünü açarak yatırım ortamına büyük katkı sağladığını belirterek, ayrıca KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK tarafından da destekler verildiğini, Türk Eximbank'ın da son yıllarda ihracatçılara önemli finansman ve sigorta destekleri verdiğini dile getirdi. 

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin de 2014 yılında ihracatçılara verdikleri desteğin 30 milyar dolara yaklaştığını, bu desteğin ülke ihracatının yüzde 20'sine denk geldiğini bildirdi. 

İnegöl'den tüm dünyaya yapılan ihracatın 1 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Gültekin,  İnegöl'de Türk Eximbank kredilerinden yararlanma seviyesinin ise 110 milyon dolar olduğunu anlattı. 

Gültekin, yeterli destek almadan gerçekleştirilen bu ihracatın, kendi destekleriyle daha çok artacağına işaret etti. 

 Eximbank olarak ihracattan kaynaklanan alacakları sigortalayarak bir alacak güvencesi sağladıklarını anlatan Gültekin, bu durumun yeni pazarlara açılmayı daha kolay hale getirdiğini, çünkü alıcılarla ilgili güveni  kendilerinin sağladığını ifade etti. 

Gültekin, kar amacı gütmediklerini  ve ticari bankalarla rekabet içerisinde olmadıklarını bildirdi. 

İhracata hazırlık döneminde ihtiyaç olacak finansmanı sağladıklarını da aktaran Gültekin, firmalara yatırım kredisi ve alacaklarını nakde dönüştürme imkanı sunduklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir