Mobilyacılar Kenya'yı keşfetti, ihracatta çıta yükseldi

Türk mobilya sanayicilerinden oluşan heyet, 29 Kasım - 3 Aralık 2010 tarihlerinde Kenya'ya iş gezisinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'den Kenya'ya giden sanayici heyeti, Nairobi'de ülkenin en büyük mobilya şirketleri ile temas kurdu, ürünlerini sergiledi ve siparişleri topladı. Türkiye'de var olan "İtalyan estetiği" gibi yaygın bir kanının bir benzerinin Kenya'da "Türk kalitesi" şeklinde var olduğunu gören sanayici 2011 hedeflerini yükseltti. Alınan siparişler ve mağaza açma kararları sonucunda; 2010'da 1 milyon 700 bin dolar olan ihracatın, 2011'de beş kat artarak 5 milyon doların üzerine çıkacağı öngörülüyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinatörlüğünde, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin (İİB) organizasyonu ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği'nin (MOSDER) iş birliğiyle Türk mobilya sanayicilerinden oluşan bir heyet, 29 Kasım - 3 Aralık 2010 tarihlerinde Kenya'ya iş gezisinde bulundu. Türkiye'nin öncü mobilya markalarının yöneticilerinin yer aldığı heyet, Intercontinental Oteli'nde açtıkları sergide Kenya'nın en büyük 143 mobilya firmasının yöneticileriyle görüştü. Görüşmelerde çok sayıda sipariş alındığı, bazı markaların da Kenya'da mağazalaşmaya gitmeyi planladıkları açıklandı.

Kenya, 200 milyon dolarlık Doğu Afrika pazarının merkezi

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar, "Başta mobilya ve inşaat olmak üzere, Kenya, Türk iş adamları için büyük bir potansiyel. Kenya, aynı zamanda Doğu Afrika Birliği'nin de lideri konumunda. Kenya ve bu bölge ülkelerinde mobilyaya büyük talep var. Burada Türkiye ve Türk insanına ilgi ve sempati var." dedi.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ise, "200 milyon dolarlık Doğu Afrika pazarının merkezi konumundaki Kenya, 40 milyon nüfus, 62 milyar dolar gayri safi milli hasıla ve 1570 dolar kişi başı milli gelire sahip. Nüfus artışı hızı yüzde 3'e, büyüme hızı ise yüzde 5'e varıyor. Bu doğrultuda beklentiler çoğalıyor. Türk ürünlerini kalitesiyle tanıyorlar. Bizler de gelişen Kenya'nın artan ihtiyaçları ve farklılaşan beklentileri doğrultusunda, Kenya'ya konforlu yaşamı mümkün kılacak mobilya ürünlerimizi götüreceğiz." şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir