Mobilyacılardan Somalı madencilere iş teklifi

İnegöl mobilya sektöründen yeniden maden ocaklarına dönmek istemeyen Somalı işçilere destek geldi. Mobilyacılar, madenciler ve yakınlarını sektörde çalışmak üzere İnegöl’e davet etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Mobilya sanayicileri, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesi ve yüzlerce işçinin yaralı kurtulması ile sonuçlanan facianın ardından yeniden maden ocaklarına dönmek istemeyen işçilere kucak açtı. İnegöllü mobilyacılar, madende zor şartlarda çalışmak zorunda olan madencilerin aynı işi yapmakta tereddüt edeceği fikrinden yola çıkarak, madencileri ve madenci yakınlarını mobilya sektöründe çalışmak üzere İnegöl’e davet etti. Sektör temsilcileri de, başvuru yapanların bu iş için eğitilebileceğini vurguladı.. 

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Mobilya Meslek Komitesi Başkanı Kenan Kender, Soma’daki maden faciasında ölen işçilerin yakınlarını çalışmak amacıyla İnegöl’e davet ederek, “Meslek değiştirmek isteyen Somalılara, mobilya konusunda gerekli eğitim ve yardımı da yapacağız.Buradaki işverenlerimiz zaten çalışanların birçoğunu eğitiyor. Onun için geldiklerinde o ilgiyi göreceklerdir. Hemen kalifiye işçi sıfatıyla değerlendirilmeyecekler. Ancak şehirde ikamet eden bütün meslektaşlarımız bu konuda destek verecek. Aile olarak göç ettiklerinde buradaki yetkililer, mahalli idareler, milletvekili ve belediye başkanıyla onların konut sorunlarını da çözeceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İnegöl’ün ciddi bir iş potansiyeli olduğunu vurgulayan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mustafa Akyol ise, ilçe olarak bu kapsamda her türlü göç alımlarına açık olduklarını söyledi. Akyol, söz konusu projeyi yalnızca Soma’daki maden işçileri için değil, ülke genelindeki tüm mevcut işinden memnun olmayan kesime yönelik geliştirdiklerini ifade ederek, “Buraya gelecek kardeşlerimizin önce konut ihtiyacının karşılanması, ardından da eğitimle mesleğe hazırlanması gerekiyor. Mobilya sektöründe ücretler ortalama 900-1300 TL arasında. İşçinin kendini geliştirmesi sonucu konumu yükseldiğinde bu rakam 2 binlere çıkabiliyor” diye konuştu. 

Sektörün bin civarı çalışana ihtiyacı var 

İnegöllü STK’ların ilçedeki işçi sorununu sık sık gündeme getirdiğini vurgulayan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mustafa Akyol “Civar ilçelerden çalışan desteği almamıza rağmen istihdam edilen kişi sayısı yetersiz. Yaklaşık bin civarı çalışana daha ihtiyacımız bulunuyor. Bunun yüzde 40’ı kadın olabilir. Yaş ortalaması da 18-35 arası olmalı. STK’lar olarak bu konuda üyelerimiz ile yakın temasa geçip, hangi alanda kaç çalışana ihtiyaçları olduğunu belirliyoruz. İhtiyacımız olan istihdamı gözler önüne seren bir rapor hazırlığı içindeyiz” dedi.

MOSDER’den işçilerin ailelerine destek

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, Soma’da ölen işçilerin aileleri için başlatılan yardım kampanyasına 100 bin lira bağışlayacakları bilgisini verdi. Aynı zamanda İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, “Başbakanımız tarafından açtırılan AFAD Yardım Fonuna 100 bin lira yardım edeceğiz. Bu yardımı sadece MOSDER Yönetim Kurulu üyeleri olarak yapıyoruz. Diğer mobilyacıların göndereceği yardımlara da açığız” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir