Moody's'ten Türk bankalarına iyi haber

Kuruluş, Türk bankalarının kredi notu görünümlerini 'Negatif'ten 'Durağan'a yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının kredi notunun görünümünü 'Negatif'ten 'Durağan'a yükseltti.

Moody's'ten yapılan açıklamada, Doğu Avrupa'da bazı bankacılık sistemlerinin çabuk, bazılarının ise daha yavaş toparlanacağını belirtti. Kuruluş, çabuk toparlanacak sistemleri Türkiye, Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Özbekistan olarak sıraladı. Bu ilk gruptaki ülkelerin bankacılık sistemlerinde görünüm 'Negatif'ten 'Durağan'a yükseltildi.

Moody's açıklamasında, "Özellikle Türkiye ve Polonya'da sağlıklı kredi artışı, karlarda düzelme ve tabana yayılan büyüme bekliyoruz" ifadesini de kullandı.

İki gruba ayırdı

Moody's, toparlanmanın nasıl gelişeceğinin ana belirleyicisinin ekonomik büyümenin hızı ve bileşimi, banka kredilerine talep ve her bankanın yönetim kalitesi olacağını vurguladı. Kuruluş, bu çerçevede Doğu Avrupa bankacılık sistemlerini Güçlü ve zayıf bankacılık sistemleri olarak iki gruba ayırdığını belirtti. Moody's, ilk grupta Rusya, Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Özbekistan’ın yer aldığı ve bu ülkelerin bankacılık sistemlerinin görünümlerini 'Negatif'ten 'Durağan'a yükselttiğini duyurdu. Kredi notu görünümünün yukarı revizesinde bu ülkelerdeki pozitif trendlerin rol oynadığını, bu bankacılık sistemlerindeki bir çok bankanın cari kredi notlarının negatif kredi kalitesi baskılarında hafiflemeyi içerdiğni belirten Moody's, bu nedenle 2011'de kredi trendlerinde iyileşme veya istikrar kazanmanın bir çok bankanın kredi notları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmayacağını ifade etti.

Moody's, güçlü performans gösteren Türkiye ve Polonya gibi bankacılık sistemlerinde sağlıklı kredi büyümesi ve kar yaratımının genele yayılan ekonomik büyüme tarafından desteklenmesini beklediğini vurguladı.

Moody's, olumlu ekonomik şartların, güçlü performans gösteren bankacılık sistemlerinde, istikrar kazanan varlık kalitesini, yüksek karlılığı ve genel olarak yeterli likidite, sermaye seviyesini destekleyeceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir