Muhalefet mesajı: Köşk daveti, 'doğru bir adım'

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin kendilerine gönderilen görüşme davetini doğru bir adım olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili muhalefet liderleri ile görüşme davetinde bulunmasının ardından, muhalefetten davete yönelik değerlendirmeler çok geçmeden geldi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş görüşme davetinin önemli olduğunu belirterek, "Doğru bir adım olmuştur. Cumhurbaşkanının bu konuda parlamentonun, muhalefetin görüşlerini alıyor olması önemlidir" dedi.  CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner de, "Umarız Cumhurbaşkanı'nın yaptığı görüşmelerden sonra bir uzlaşma, bir sağduyu iklimi ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

"Hem eleştirilerimiz hem de önerilerimiz var, paylaşacağız" 

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 19'u tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle ilgili soru üzerine şunları söyledi:  

"Saat 18.00'de Çankaya Köşkü'ne çıkıp Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz. Doğru bir adım olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanının bu konuda parlamentonun, muhalefetin görüşlerini alıyor olması önemlidir. Biz de HSYK ve özellikle son süreçte yargıyla ilgili yaşanan tartışmaları sayın Cumhurbaşkanıyla paylaşacağız. Umut ediyorum ki adil bir yargı düzeninin oluşturulması konusunda sayın Cumhurbaşkanı'nın almış olduğu inisiyatif fayda getirir. HSYK düzenlenemesine hem eleştirilerimiz hem de önerilerimiz var bunu paylaşacağız" 

AKP, uzlaşmaya açık olursa destekleriz

Demirtaş, BDP olarak önerilerinin "HSYK'nın gerçekten bağımsız-tarafsız çalışabileceği, hakim ve savcıların güvencesini oluşturabileceği bir kurula dönüşmesi" yönünde olduğunu aktardı.  

Selahattin Demirtaş, "AKP, bu konuda uzlaşmaya açık olursa biz destekleriz ama AKP'nin şu haliyle sunduğu değişikliği biz doğru, demokratik görmüyoruz, desteklemeyeceğiz" diye konuştu.  

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner de, BDP'li Demirtaş gibi Cumhurbaşkanı'nın Köşk davetini doğru bir davranış olarak değerlendirdi. Öner, "Umarız Cumhurbaşkanı'nın yaptığı görüşmelerden sonra bir uzlaşma, bir sağduyu iklimi ortaya çıkar"

Öner, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralık operasyonundan sonra bir kargaşa ortamıyla karşı karşıya olunduğunu ileri sürerek, "Bu günlere  nasıl geldik? TBMM Başkanı öngörüsüz, beceriksiz ve basiretsiz davranışlarıyla bugünkü ortamın yaşanmasında en çok katkısı olan yetkililerden birisi" iddiasında bulundu. 

AK Parti Tokat Mille Zeyid Aslan'ın bazı milletvekilleriyle tartışmaları sırasında kullandığı ifadelere değinen Öner, "O küfürbaz arkadaşımız bir konuğa da Meclis ve Adalet Komisyonu'na yakışmayan bir saldırıda bulundu. Ne zaman küfür etse, edep dışı bir davranışta bulunsa etrafında bir grup AKP'li vekil yoğunlaşıyor" dedi. 

"Yükselen tansiyonu dengeleme ihtiyacı hissetmiş olmalı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün muhalefet liderlerini köşke davet etmesine ilişkin bir soru üzerine de Öner, "Sayın Cumhurbaşkanı,  bir tarafından hükümetle ilişkilidir, diğer taraftan da cemaat ya da hizmet grubu adıyla anılan bir organizasyonla yakınlığı bilinmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı iki ateş  arasında ve anayasaya aykırı bir yasayı onaylamak zorunda kalmaktansa bir uzlaşma, yükselen tansiyonu dengeleme ihtiyacı hissetmiş olmalı. Doğru bir davranış sergilenmektedir. Umarız  sayın Cumhurbaşkanı'nın yaptığı görüşmelerden sonra bir uzlaşma, bir sağduyu iklimi ortaya çıkar ve toplum giderek artan kaostan, karmaşadan uzaklaşır" diye konuştu. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir