“Mükellefler rahat bir nefes alacak”

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Resmî Gazete ‘de yayımlanan Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği`nde değişiklik yapılmasına dair kararı değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerinde ödeme sürecinin hızlandırılmasına ilişkin yeni sistemin detaylarının belirlendiğini belirten Matlı; mart ayı başından itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile Yeminli Mali Müşavir KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı İadeler bölümüne "KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması”nın eklediğini söyledi.

Matlı söz konusu düzenlemeden yararlanacak mükelleflerde aranan şartların; en az 24 dönem KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması, kendisi, ortakları ve kanuni temsilcilerinin özel esaslara tabi olmaması gerektiğini hatırlattı. Matlı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması, Bakanlığın ilgili birimlerince iade taleplerinin riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması ile daha önceki bazı iade taleplerinin incelemeye sevk edilmemiş olması gerektiğini de belirtti.

Uygulamanın, iş dünyası açısından çok önemli olduğunu söyleyen Matlı, “KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna” göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yüzde 50’si, KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilecek ve mükellefler rahat bir nefes alacak” dedi.

Ayrıca BTB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, mükellefin kalan iade tutarının, vergi dairelerince yapılması gereken tüm kontroller ve değerlendirmelerin sonucunda yerine getirileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir